Η λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα του 1 δισ. ευρώ «κλείδωσε» αργά χθες το βράδυ σε επίπεδο επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης (EWG). Περιείχε μάλιστα νέες χρονικές «διευκολύνσεις» προς την κυβέρνηση.Και τούτο διότι το δεύτερο πακέτο που περιέχει 13 παρεμβάσεις (πολλές εξ αυτών περιέχουν επιμέρους μέτρα) και πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εντός και εκτός Ελλάδας, «εξαιρεί» κάποια πολύ μεγάλα «αγκάθια» που  αποσυνδέονται από την δόση του 1 δισ. ευρώ και αν το επιθυμεί η κυβέρνηση μεταφέρονται  για την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει το 2016. Ο λόγος για τον πολυετή προϋπολογισμό, τα φάρμακα, το «πωλητήριο» κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων αλλά και τα μεγάλα μέτωπα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Αναλυτικά, πολιτικός χρόνος φέρεται να δίδεται στην κυβέρνηση μεταφέροντας για την αξιολόγηση του 2016:
• Τον Μεσοπρόθεσμο  προϋπολογισμό με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα  έως και το 2019 που θα πρέπει να διασφαλίζουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ με πρόσθετα μέτρα και σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη που εκπροσωπεί την χώρα στην σύνοδο του EWG.
•  Παρεμβάσεις απελευθέρωσης των αγορών βάση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ που προκαλούν αντιδράσεις όπως αυτές στα φάρμακα  αλλά και
•  Ένα μέρος των παρεμβάσεων για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Ο λόγος για ένα θέμα που είχε «μεταφερθεί» από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων στο δεύτερο οδηγώντας στην καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ την προηγούμενη Τρίτη 24/11. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό είναι ένα μέρος των παρεμβάσεων για τα κόκκινα δάνεια που συνδέεται με την πρώτη κατοικία και με μικρομεσαίες επιχειρήσεις  μεταφέρεται προς απόφαση στο πλαίσιο της  αξιολόγησης του 2016.
· Η έναρξη διαλόγου για το εργασιακό που ήταν ένα από τα μέτωπα του Οκτωβρίου επίσης δεν περιλαμβάνεται στα δεύτερα προαπαιτούμενα.

Ήδη στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας είχε αποφασιστεί να μεταφερθούν για το 2016 δύο ακόμη πολύ δύσκολα πεδία: αυτό του ασφαλιστικού αλλά και του φορολογικού νομοσχεδίου (φορολογία αγροτών, κλίμακα ενοικίων ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα κλπ).

Το χρονολόγιο
Μετά την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων από το EWG αρχίζει ο μαραθώνιος νομοθέτησης και έκδοσης των εφαρμοστικών πράξεων.

Επόμενος σταθμός είναι η 7η Δεκεμβρίου όταν συνεδριάζει το Eurogroup αλλά αναμένεται και να ξεκινήσει η έλευση των θεσμών στην Ελλάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ακολούθως των επικεφαλής. Η προθεσμία λήγει στις 15 Δεκεμβρίου για νομοθέτηση των παρεμβάσεων και σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται το 1 δισ. ευρώ να φτάσει στην Αθήνα το αργότερο έως την 18η Δεκεμβρίου. Πάντως θα προηγηθεί άφιξη «αστραπή» εκπροσώπων των δανειστών και τη ν προσεχή Δευτέρα προκειμένου να μετάσχουν σε συνέδριο.

Η λίστα
Στη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχονται οι παρεμβάσεις που συνδέονται με:

• Τα κόκκινα δάνεια στο σκέλος των φορέων διαχείρισής τους.
• Οι εφαμοστικές διατάξεις για το πτωχευτικό δίκαιο που πρόσφατα θεσπίστηκε.
• Οι κανόνες επιλογής   και αξιολόγησης  της διοίκησης των τραπεζών.
• Το πλαίσιο για  το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
• Το νέο χωροταξικό πλαίσιο.
• Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο του οποίου η δημόσια διαβούλευση που είχε προγραμματιστεί για χθες αναμένεται να προσδιοριστεί εκ νέου.
• Νέα αποτίμηση στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
• Νέες παρεμβάσεις  στο πλαίσιο των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ με επίκεντρο  τα καύσιμα και τα αναψυκτικά/ποτά.
• Τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας αναφορικά  με τον ΑΔΜΗΕ.
• Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Ήδη χθες εκδόθηκε προκήρυξη για τον νέο γραμματέα  και βαρύτητα θα δοθεί σε όσους έχουν εμπειρία στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα εν γένει αλλά και σε θέσεις ευθύνης που σχετίζονται με διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Η θητεία του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα είναι για δύο χρόνια, ενώ με την ανάληψη των καθηκόντων του θα υπογράψει συμβόλαιο αποδοτικότητας στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις και οι ποσοτικοί του στόχοι.
• Δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές.
• Δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις .
• Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε  να λάβει  τις απαραίτητες αποφάσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη των καθυστερήσεων σε σημαντικά έργα (συμπεριλαμβανομένου του μετρό, των αυτοκινητόδρομων και έργων περιβάλλοντος) που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ.

Πηγή: capital