Σπέκουλα με τις συντάξεις – Σε τροχιά παραμονής το ΔΝΤ
Δύο σχετικές βεβαιότητες και ένα μεγάλο ερωτηματικό προκύπτουν μετά τη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως δείχνουν οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, το Ταμείο βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά παραμονής στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκλίνει με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018. Αντιθέτως, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν υπήρξε συζήτηση και συμφωνία για το ύψος των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019. Μετά τη συνάντηση η καγκελάριος συνάντησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μετά τη συνάντησή της με την Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο ARD, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές, που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα». Επίσης επέμεινε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος τις οποίες έχει ζητήσει το ΔΝΤ και τις θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης.
Σε σχέση με το θέμα του χρέους επισήμανε: «Προφανώς το δεύτερο σκέλος θα είναι το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς από το πόσες μεταρρυθμίσεις (σ.σ.: θα έχουν εφαρμοστεί), πόση πρόοδος (σ.σ.: θα έχει επιτευχθεί), πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος». Πάντως ξεκαθάρισε ότι «αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι ένα κούρεμα, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αλλά μια σημαντική παράταση των ωριμάνσεων (σ.σ.: του χρόνου αποπληρωμής), μια σημαντική μείωση των επιτοκίων», το οποίο “θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Επίσης η κυρία Λαγκάρντ είπε στην ίδια συνέντευξη πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, τη διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια» συμπλήρωσε.
Στόχος 3% πλεονάσματα την τριετία 2019-2021
Σε ρυθμούς προετοιμασίας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς την ερχόμενη Τρίτη καταφθάνουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τηλεδιασκέψεις μεταξύ όλων των πλευρών. Αυτή τη στιγμή ως ρεαλιστικό στόχος φαντάζει η εισαγωγή της Ελλάδας στο QE εντός του Απριλίου, εφόσον έχει προηγηθεί συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Κρίσιμο σημείο, πέραν των μέτρων και των αντισταθμιστικών που θα ληφθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είναι το ύψος των πλεονασμάτων που θα συμφωνηθεί μετά το 2018, με το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, να είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3% για την τριετία 2019-2021.
Το σύστημα 0,75% + 0,75% + 0,5%
Αναφορικά με το πακέτο μέτρων και αντίμετρων που θα συζητηθεί από Τρίτη, το ύψος του θα φτάνει το 1,5% του ΑΕΠ (έκαστο πακέτο), σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, καθώς αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με αυτό, αναμένεται να νομοθετηθούν μέτρα 0,75% (1,4 δισ.) του ΑΕΠ για το 2019 (με τα αντισταθμιστικά τους) και άλλα 0,75% από το 2020 μέχρι και το 2022 αθροιστικά. Πιθανότατα το πρώτο 0,75% θα αφορά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και το δεύτερο 0,75% τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Επιπλέον θα υπάρξει μια επιπλέον εξοικονόμηση από τις δαπάνες των υπουργείων και άλλων φορέων του Δημοσίου (spending review) της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, το οποίο δεν ανησυχεί την κυβέρνηση, καθώς ήδη εδώ και μήνες βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της “Αυγής”, αν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στα 6.700 ευρώ από 8.636 σήμερα, τότε προκύπτει το πρώτο πακέτο του 0,75%. Σε περίπτωση που το αφορολόγητο μειωνόταν στα 5.900 ευρώ, όπως φέρεται να έχει ζητήσει το ΔΝΤ, τότε η εξοικονόμηση για το Δημόσιο θα έφτανε το 1% του ΑΕΠ, ήτοι το 1,8 δισ.
ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Σπέκουλα με τις συντάξεις
Κρίσιμο σημείο παραμένει το τι θα γίνει με τη μείωση στην προσωπική διαφορά των συντάξεων, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα αφορά την τριετία 2020-2022. Με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συνταξιοδοτική δαπάνη (κύριες, επικουρικές, ΕΚΑΣ κ.λπ.) του 2016 έφτασε τα 31 δισ. Εφόσον ισχύσει το σενάριο συνολικής εξοικονόμησης από συντάξεις κατά 0,75% (1,4 δισ), τότε η μεσοσταθμική μείωση για όλες της συντάξεις για τρία χρόνια θα είναι της τάξης: (1,4/31) Χ 100% = 4,5%. Προφανώς, εάν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα αφορά συντάξεις από ένα ποσό και πάνω, οπότε γι’ αυτές τις συντάξεις το ποσοστό αυξάνεται κατά τι. Αυτοί οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα τρομολαγνικά σενάρια για πολύ μεγάλες μειώσεις δεν ευσταθούν.
Στον αντίποδα στα αντισταθμιστικά μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% – 40% και ο ταυτόχρονος συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και ακόμη η μείωση του φόρου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η μετάταξη του κλάδου εστίασης και άλλων προϊόντων διατροφής από το 24% στο 13% και του ΦΠΑ ενέργειας από το 13% στο 6%, ενώ υπάρχει και η σκέψη για μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%.
Δ. Τζανακόπουλος: Χρειάζεται ρεαλισμός στα πρωτογενή πλεονάσματα
Η υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβληθεί ούτε ένα ευρώ λιτότητας συνεχίζει να ισχύει, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» υπογραμμίζοντας πως «η συμφωνία των Βρυξελλών είναι ξεκάθαρη: η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει». «Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας. Αλλά θα το πράξουμε -σε συμφωνία με τους θεσμούς- με ένα σχέδιο φορολογικών παρεμβάσεων που θα είναι ουδέτερο» πρόσθεσε, λέγοντας πως το Eurogroup της Δευτέρας ήταν “το καθοριστικό σημείο για να ολοκληρωθεί γρήγορα η τελική συμφωνία», την οποία τοποθέτησε (“μπορεί” και “πρέπει” να γίνει) πριν από τις γαλλικές εκλογές (σ.σ.: 23 Απριλίου).
Επισήμανε, πάντως, ότι, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, στο τραπέζι υπάρχει ένα σαφές αίτημα της κυβέρνησης: «Η τελική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σοβαρό μεσοπρόθεσμο σχέδιο που να καθιστά το χρέος λιγότερο επαχθές και το οποίο να καθορίζει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τον προϋπολογισμό». «Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για δέκα συνεχή χρόνια στόχο στη σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ στο 3,5% -όπως είχε ζητηθεί από τους δανειστές- είναι απαράδεκτη» πρόσθεσε, δείχνοντας ουσιαστικά προς τη μεριά του Βερολίνου.
Π. Μοσκοβισί: Συνέχιση προσπαθειών και αναπτυξιακά μέτρα
«Το θετικό νέο είναι ότι το Eurogroup επέτρεψε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πολύ σύντομα για να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο πακέτο» δήλωσε χθες από τη μεριά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισημαίνοντας πως αυτό θα περιλαμβάνει αφενός τις προσπάθειες που πρέπει να συνεχιστούν και αφετέρου τα θετικά μέτρα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σημειώνοντας πως αυτές θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, όπου μένει να γίνει «πολλή δουλειά», και τονίζοντας πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρέμβει προκειμένου να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα ενεργών πολιτικών για την απασχόληση.
«Stern»: Το 53% των Γερμανών θέλει Grexit
Το 53% των Γερμανών πολιτών θεωρούν ότι θα ήταν σωστή η διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ το 40% τάσσεται υπέρ της συνέχισής της, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών Forsa, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού «Stern». Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται το 45% των ερωτηθένων, ενώ το 47% την απορρίπτει. Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάσσεται το 52% των Γερμανών, έναντι του 42% αυτών που επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Πηγή avgi