Η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί διακαώς την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – Από τη συνάντηση αναμένεται να φανεί αν οι αποκαλύψεις Wikileaks ενίσχυσαν ή όχι τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει σήμερα το απόγευμα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Παρών σε αυτήν αναμένεται να είναι και ο κ. Πολ Τόμσεν, από την πλευρά του Ταμείου.
Το ραντεβού τους θεωρείται ειδικής βαρύτητας για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και τις αποκαλύψεις Wikileaks. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, ωστόσο πλέον αποκτά νέα «βαρύτητα» και αναμένεται με, ούτως ή άλλως, ξεχωριστό ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά.
Η συνάντηση των δύο ισχυρών κυριών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί, όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 22 Απριλίου.
Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις πιέσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα τη λήψη λιγότερων μέτρων, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Βερολίνο, αν και «καίγεται» για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι κάθετα αντίθετο με οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Μια αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα ήταν καταστροφική για την Άνγκελα Μέρκελ, όπως παρατηρούν και τα γερμανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη Welt, για παράδειγμα, εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη θέση ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει κούρεμα, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα, δεδομένου ότι η παραμονή του Ταμείου υπήρξε βασική προϋπόθεση για την έγκριση της γερμανικής βοήθειας προς την Αθήνα. Η κυρία καγκελάριος της Γερμανίας θα πρέπει συνεπώς να κάνει ένα συμβιβασμό με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Σε συνέντευξή της στο Bloomberg σήμερα, η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την Αθήνα και ότι οι στόχοι του Ταμείου ήταν και είναι δύο: α) να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της και β) να εξοπλιστεί η ελληνική οικονομία με ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, για να είναι ανεξάρτητη.
Την ώρα, πάντως, που η Αθήνα επιδιώκει ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις 22 Απριλίου, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα ολοκληρωθεί περί τις αρχές Μαΐου. Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η επιτυχής αξιολόγηση συνιστά προϋπόθεση τόσο για την εκταμίευση περαιτέρω χρημάτων προς την Αθήνα όσο και για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Πηγή:.protothema