Λιγότερα των 6,5 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι τράπεζες από τον ESM

  • Νοέμβριος 23, 2015

Λιγότερα από 6,5 δισ. ευρώ θα χρειαστούν τελικώς οι συστημικές τράπεζες από τον ESM για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, ενώ το «πακέτο» των 10 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να εξαντληθεί ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών.

Επικυρώνοντας την θετική εισήγηση του EWG της περασμένης Παρασκευής για την εκταμίευση των 2 + 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, το σημερινό Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» στο δ.σ. του ESM για την εκταμίευση των χρημάτων. Ωστόσο, λόγω της αυξημένης συμμετοχής ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τον ESM αναμένονται τελικώς λιγότερα των 10 δισ. ευρώ και βεβαίως μακράν των 25 δισ. ευρώ του συνολικού «πακέτου» που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Και αυτό γιατί έναντι συνολικών κεφαλαιακών αναγκών ύψους 14,4 δισ. ευρώ, οι τράπεζες κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου 5,5 δισ. ευρώ από νέα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και επιπλέον 3,3 δισ. ευρώ από τη μετατροπή τίτλων των ομολογιούχων τους.

Μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας που θα συντελεσθεί με την δημόσια προσφορά προς τους εγχώριους επενδυτές και τη μετατροπή των υπολοίπων ομολόγων και των προνομιούχων μετοχών, εκτιμάται ότι στο ΤΧΣ θα απομείνει η κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών που θα κινούνται στα 6,3 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, συνυπολογιζομένων των κεφαλαίων που μπορεί να απαιτηθούν από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση και των μη συστημικών τραπεζών, το «πακέτο» των 10 δισ. ευρώ του ESM δεν πρόκειται να εξαντληθεί.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά πολύ μικρότερη επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος και τον Έλληνα φορολογούμενο και αποτελεί την άλλη πλευρά του νομίσματος που δείχνει τη σημαντική υποχώρηση έως αμελητέα πλέον συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η συμμετοχή αυτή περιορίζεται πλέον στο 33% έως 2,4% από 67% έως 35,4% ένα εικοσαήμερο πριν. Υπενθυμίζεται δε, ότι στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του 2013 ο έλεγχος του Δημοσίου στις τράπεζες κυμαινόταν από 81% έως και 95,2%. Το 95,2% αφορούσε τη συμμετοχή του Δημοσίου στη Eurobank που τώρα έχει πέσει σε μόλις 2,4% και το 81% στην Τράπεζα Πειραιώς όπου τώρα το Δημόσιο (παρότι θα συμβάλει με σημαντικά κεφάλαια) θα κατέχει το 22%. Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο τράπεζες, η συμμετοχή του Δημοσίου στην Εθνική (όπου επίσης θα συμμετάσχει με κεφάλαια το ΤΧΣ) από 84,4% το 2013 θα υποχωρήσει τώρα στο 33% και στην Alpha Bank σε μόλις 11% από 83,7% το 2013.

Η όψη του νομίσματος που λέει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον ελληνικές είναι το αποτέλεσμα της κρίσης στην Οικονομία και τον τραπεζικό τομέα από την επτάμηνη διακυβέρνηση – διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  Στο διάστημα αυτό που οδήγησε και στην επιβολή των capital controls, οι τράπεζες είδαν τα μισά τους δάνεια να γίνονται «κόκκινα» και καταθέσεις άνω των 40 δις. ευρώ να κάνουν «φτερά». Αυτά, συν το έλλειμμα εμπιστοσύνης για τη χώρα που δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως, «τιμολόγησαν» οι διεθνείς επενδυτές και πρόσφεραν τιμήματα  που υπολείπονται δραματικά της αξίας των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Και στην περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών προκύπτουν δύο καλά: α) διασώθηκαν οι καταθέτες από «κούρεμα» των καταθέσεών τους λόγω υποχρεωτικής συμμετοχής στην εξυγίανση των τραπεζών όπως θα ισχύει από 1ης/1/2016 και β) μπαίνει ένα τέλος σε πρακτικές χρηματοδοτήσεων που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν βασιζόμενες σε σχέσεις τραπεζών – επιχειρηματιών και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα στρεβλώσεις στη λειτουργία της Οικονομίας, με τη συντήρηση μη υγιών επιχειρήσεων σε βάρος των υγιών. Και το «κεφάλαιο» αυτό πρόκειται να ανοίξει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλάζοντας πλήρως από το 2016 το τοπίο για τράπεζες και επιχειρήσεις.

 

Πηγή: capital.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ