Να κλείσουν ένα οδυνηρό κεφάλαιο και να μπουν σε ένα νέο πιο αισιόδοξο, εύχονται οι τράπεζες, ξεκινώντας από σήμερα τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της χρήσεως 2015.

Σε ένα έτος έντονης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που οδήγησε στην τραπεζική αργία, τα capital controls, την εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την άρον – άρον ανακεφαλαιοποίηση για τη σωτηρία του τραπεζικού τομέα, το 2015 θα «πιστωθεί» στις τράπεζες ως έτος ζημιών και δυσθεώρητων προβλέψεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι προβλέψεις αυτές που σχηματίσθηκαν έναντι επισφαλών δανείων, δεσμεύοντας κεφάλαια που θα μπορούσαν να διατεθούν σε υγιείς χρηματοδοτήσεις, αναμένονται στα 12 – 12,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό – μαμούθ που θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα τη φετινή χρονιά, προκειμένου οι τράπεζες να πετύχουν τον στόχο επιστροφής στην κερδοφορία. Έναν στόχο που αποτελεί παράλληλα δέσμευση έναντι των μετόχων των τραπεζών, οι οποίοι, με αυτόν τον «όρο», έβαλαν για δεύτερη φορά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

Σήμερα, σε ένα διεθνώς ρευστό περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ισχυρά ανακεφαλαιοποιημένες και οι καταθέτες τους έχουν αποφύγει τον κίνδυνο του «κουρέματος» που συνιστούσε ορατή απειλή εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση δεν ολοκληρωνόταν εντός του 2015. Ωστόσο, η εφεξής πορεία τους υπόκειται σε έξωθεν μεταβλητές, οι οποίες αν δεν εξελιχθούν ομαλά, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως το σημερινό «status» των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση, αποτελεί εχέγγυο πέραν πάσης αμφισβήτησης για το μέλλον. Αυτό το, με πολλούς αστερίσκους, μέλλον, αναμένεται να αποτυπωθεί και στις απαντήσεις που θα δώσουν οι τραπεζίτες στα ερωτήματα των ξένων αναλυτών μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 2015.

Πρώτη προϋπόθεση για ένα καλύτερο 2016 είναι η θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτή σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα βάλει τέλος στην χρονίζουσα ανασφάλεια για το μέλλον της ελληνικής Οικονομίας και στην αδράνεια που συνεπάγεται η αναμονή και οι ατέρμονες συζητήσεις που δεν μετουσιώνονται σε πράξεις.

Η απόφαση για στοχευμένη και ρεαλιστική δράση, σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης, είναι η προϋπόθεση για να μπορέσει η Οικονομία να εξέλθει από την ύφεση από το β΄ εξάμηνο του έτους. Και μόνο αν η Οικονομία εξέλθει από την ύφεση, οι τράπεζες θα μπορούν να προσβλέπουν σε κέρδη, καλύτερες συνθήκες ρευστότητας και τιθάσευση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η θετική αξιολόγηση, όπως τόνισε πρόσφατα και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, θα έχει σημαντική επίδραση στην πραγματική Οικονομία διότι:
– θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός απαραίτητο για την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα,
– θα οδηγήσει στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις και αυτό θα επιτρέψει την πολύ φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ,
– θα καταστήσει δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, και
– θα επιταχύνει τις διαδικασίες χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μέχρι την τελική άρση τους.

Εάν δεν υπάρξει θετική αξιολόγηση και συνακόλουθα υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τότε ούτε το Πάσχα θα φέρει την Ανάσταση της Οικονομίας, ούτε το β΄ εξάμηνο θα περάσουμε στην ανάπτυξη, ούτε θα αρθούν τα capital controls. Αυτό επισημαίνουν οι τραπεζίτες, σχολιάζοντας και τα λεγόμενα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη συνέντευξή του στο Star. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχή αξιολόγηση ως τον δύσκολο κάβο που πρέπει να περάσουμε, λέγοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελληνική Οικονομία μπορεί να κινηθεί με ένα παραγωγικό σχέδιο ανασυγκρότησης, την απορρόφηση των κονδυλίων, την προσέλκυση επενδύσεων και τον σχεδιασμό ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τράπεζες, λέγοντας ότι ευτυχώς που ολοκληρώθηκε εγκαίρως η ανακεφαλαιοποίηση γιατί τώρα θα είχαν πρόβλημα. Όπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ε.Ε., έχουν ισχυρά κεφάλαια και κανέναν φόβο. «Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την εξέλιξη των πραγμάτων και την πορεία της οικονομίας. Δεν υπάρχει κανένας φόβος κουρέματος των καταθέσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

Στην πράξη, βεβαίως, από την πορεία αυτής της χρονιάς και από τις δράσεις που θα αναληφθούν θα κριθεί η επιτυχία της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος περνά μέσα από την αντιμετώπιση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου θα πρέπει να αναληφθούν τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών την προσεχή διετία και να γίνουν παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Η επίλυση του θέματος των «κόκκινων» δανείων είναι κομβικής σημασίας για τις τράπεζες, καθώς μέσω αυτής θα απελευθερωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η επιστροφή καταθέσεων, η οποία επίσης εξαρτάται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επιστροφή της Οικονομίας στην κανονικότητα.

Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, και εκπέμποντας «κραυγή αγωνίας» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Λούκα Κατσέλη, εκτίμησε ότι η κανονικότητα στην ελληνική Οικονομία και οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα θα επανέλθουν σε βάθος δύο έως τριών ετών.

Πηγή:capital