Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά και ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και να προκληθεί πολιτική αποσταθεροποίηση
Το δύσκολο έργο να πείσει τους συνομιλητές του για την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς μέτρα που θα διαταράξουν την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα της χώρας, έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που από χθες βρίσκεται στο Νταβός.
Ίσως η πιο κρίσιμη συνάντηση είναι σήμερα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία γίνεται σε κλίμα “δηλητηριασμένο” από τις κινήσεις του Πολ Τόμσεν στην Ευρώπη και τις διαρροές του Ταμείου που προκάλεσαν και την αντίδραση της κυβέρνησης δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσει από την κ. Λαγκάρντ καταρχήν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του Ταμείου ως προς την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ακολούθως θα ζητήσει να κατεβάσει τον »πήχη» των απαιτήσεών του για το ασφαλιστικό και να περιορίσει τις διαρροές που δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία.
Το βασικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα τόσο προς την κ. Λαγκάρντ όσο και προς τους άλλους συνομιλητές του στο Νταβός είναι ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και να προκληθεί πολιτική αποσταθεροποίηση που ακολούθως θα επηρεάσει αρνητικά την συνολική εφαρμογή του προγράμματος.
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας προβάλλει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη και τις θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές του δηλώσεις στο Bloomberg στις οποίες αναφέρει ότι »η επενδυτική εμπιστοσύνη επιστρέφει στην ελληνική οικονομία». »Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα εκπλήξει την οικονομική κοινότητα…Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, για την ανάκαμψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, και υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
»Οσο συντομότερα έχουμε επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το καλύτερο για την ανάκαμψη και την ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνολο. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι εταίροι θέλουν έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης γιατί καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας…Αν η Ελλάδα καταφέρει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση σύντομα, θα αφήσει πίσω τον φαύλο κύκλο και θα επιστρέψει γρήγορα στην ανάπτυξη».
Αποτιμώντας την πρώτη ημέρα των επαφών του κ. Τσίπρα το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για “εξαιρετικά θερμό κλίμα εντός του Φόρουμ”.
Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμουντ Γκάμπριελ καθώς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντησή του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, ο έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι: «Λιτότητα χωρίς ανάπτυξη δεν έχει μέλλον» και ο κ . Μπάιντεν συμφώνησε λέγοντας«Αυτό προσπαθώ να πείσω τους ευρωπαίους δέκα χρόνια τώρα».Σύμφωνα δε με την επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου “ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος επισήμανε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας”.
Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές στην συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας το αντικείμενο ήταν το ελληνικό πρόγραμμα και η προσφυγική κρίση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίει την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ “εκτιμήθηκε” η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη. Η απόκριση του κ. Gabriel , βάσει των ίδιων πηγών, ήταν η αναμενόμενη για το Μαξίμου: Ο γερμανός αντικαγκελάριος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας, ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι.
Το ίδιο πλαίσιο υπήρσε και στην συνάντηση με τον Μοσχοβισί και σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση στην συνάντηση “επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συζητήθηκε, επίσης, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός”.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα επιχειρήματα που παραθέτει ο πρωθυπουργός είναι: Υπερεκτέλεση εσόδων σε ταμειακή βάση της τάξης των 1.942 εκατομμυρίων Ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα. Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας – Βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη το 2016. Πρώτη η Ελλάδα από τα 28 κράτη μέλη στην απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2007-2013. Πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2016, 8 δισ. ευρώ.
Κυπριακό – Σκοπιανό στη συνάντηση με Μπάιντεν
Στην συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες, οικονομικές σχέσεις, ενεργειακά, κυπριακό, σκοπιανό. Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του Μαξίμου ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περεταίρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.
Για τα ενεργειακά: χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά LNG μέσω της Ελλάδας.
Για το Κυπριακό: επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.
Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ: οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.
Πηγή:protothema