Περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ φόροι εξ αιτίας της λειτουργίας των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων χάθηκαν για την ελληνική οικονομία σε έναν μόλις χρόνο, σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει με στοιχεία το μέγεθος των απωλειών που υφίσταται η ελληνική οικονομία από την ονομαζόμενη sharing economy και ειδικότερα από τη λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων.
Σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton με τίτλο:»Λειτουργία και επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», η λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού και η φιλοξενία τουριστών σε παράνομα τουριστικά καταλύματα προκαλεί την απώλεια τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεων από νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας. Τούτο σημαίνει ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα καταγράφουν 554 εκατ. ευρώ περίπου λιγότερα έσοδα από τη διαμονή, ενώ επιπλέον χάνονται 15.000 θέσεις εργασίας ετησίως. Oπως επισημαίνει η Grant Thornton στην έρευνα της, το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας εκτιμάται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. ευρώ.
Όμως την ίδια ώρα -κατά την μελέτη- η απουσία δυνατότητας φορολόγησης των εισοδημάτων των ιδιοκτητών που διαθέτουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού προκαλεί απώλεια στο ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 260 εκατ. ευρώ έως 276 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πρόκειται ουσιαστικά για το ύψος των εσόδων που θα είχε το κράτος αν φορολογούσε τα έσοδα των ιδιοκτητών των ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως αντίστοιχα πράττει γενικά στα εισοδήματα από ενοίκια. Από την άλλη πλευρά η συνεισφορά της οικονομίας διαμοιρασμού στον ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ έως 28 εκατ. ευρώ ετησίως, ως αποτέλεσμα της συμπληρωματικότητας που εκτιμάται ότι δημιουργεί η οικονομία του διαμοιρασμού. Αν τώρα εφαρμοστεί στα ακίνητα της οικονομίας διαμοιρασμού μια αντίστοιχη φορολόγηση με εκείνη που υπάρχει στα τυπικά ξενοδοχειακά καταλύματα, τα δημόσια έσοδα είναι δυνατό να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 322 εκατ. ευρώ έως 353 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο περιθώριο της παρουσίασης της μελέτης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης έκανε λόγο για την σκόπιμη παραπλάνηση που προκαλεί ο όρος Sharing Economy δεδομένου ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εταιριών που πραγματοποιούν τις ηλεκτρονικές κρατήσεις παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, παραδέχονται ότι το 75% της εν λόγω δραστηριότητας τους είναι επαγγελματική και το 25% διαμοιρασμός. Το ΞΕΕ υπολογίζει ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην χώρα μας κυμαίνεται στο 90% – 10%.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ, το 2014, παρά την αύξηση των διανυκτερεύσεων μη κατοίκων κατά 15,3% η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε μόλις 6,6%. Συνεπώς, από το «λογαριασμό» λείπουν περίπου 12-15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης και συνέχισε: «Στο ΞΕΕ παρακολουθούμε το φαινόμενο, ήδη από το 2010. Σήμερα, δυστυχώς, τείνει να εξελιχθεί, στο υπ αριθμό 1 πρόβλημα για τον κόσμο του τουρισμού. Μια θεσμική και δίκαιη αντιμετώπιση του προβλήματος καθόσον μια αμιγώς εισπρακτική αντιμετώπιση του προβλήματος όχι μόνο δεν θα το επιλύσει, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει άλλοθι και θα κάνει πιο βαθιά τα προβλήματα στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό γενικότερα”.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση του ΞΕΕ σημείωσε πως πρόκειται για μια δραστηριότητα με διεθνή έκταση, με άλλες χώρες να έχουν προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις της αγοράς. Όπως τόνισε, το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία αποτύπωσης του φαινομένου και παρακολούθησης των κανόνων που ισχύουν σε άλλες χώρες. Η αν. υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δήλωσε τέλος πως απαιτούνται κανόνες που θα προστατεύουν και θα περιχαρακώνουν τον τουριστικό κλάδο.
Πηγή: Capital