Πτώση μετοχών και άνοδο ασφαλών τοποθετήσεων αναμένουν αναλυτές μετά τα γεγονότα στο Παρίσι. Τι δείχνουν τα παραδείγματα άλλων μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.
Οι γαλλικές μετοχές θα τεθούν τη Δευτέρα κανονικά σε διαπραγμάτευση όπως έκανε γνωστό η Caroline Nico εκπρόσωπος του Euronext NV, μεταδίδει το Bloomberg. Ερώτημα όμως παραμένει το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές μετά τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής.
Πάνε δέκα χρόνια, συμπληρώνει το πρακτορείο που η Ευρώπη αντιμετώπισε τέτοιου μεγέθους τρομοκρατικά χτυπήματα. Τα προηγούμενα επεισόδια, όπως οι βομβιστικές επιθέσεις που σκότωσαν 191 ανθρώπους στη Μαδρίτη τοΜάρτιο του 2004 και περισσότερους από 50 στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 προκάλεσαν ρευστοποιήσεις στις μετοχές. Οι ζημιές διαγράφηκαν μετά από ημέρες ή μήνες.
Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε τις αγορές να υποχωρούν 2 ή 3% δηλώνει ο Yogi Dewan επιχειρησιακός διευθυντής στην Hassium Asset Management που διαχειρίζεται περί το 1 δισ. ευρώ. «Οι κλάδοι που θα επηρεαστούν στην Ευρώπη είναι η ασφάλιση, τα ταξίδια και η αναψυχή».
Οι γαλλικές μετοχές που είναι 9% χαμηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου ήταν μεταξύ αυτών που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στις αναπτυγμένες αγορές μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Το ευρώ ίσως πιεστεί ενώ τα γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα πιθανότατα θα αυξηθούν, υποστηρίζει ο Dewan. Το πετρέλαιο είναι πιθανό να ανατιμηθεί.
«Το risk premium θα αυξηθεί καθώς κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις», δηλώνει ο Cedric Ma στρατηγικός αναλυτής της Convoy Asset Management στο Χονκ Κονγκ. «Ασφαλή ενεργητικά και το δολάριο θα ανέβουν και θα υπάρξει σημαντική πίεση βραχυπρόθεσμα στις ευρωπαϊκές αγορές».
Τα παραδείγματα σε Βρετανία και Ισπανία
Οι μετοχές υποχώρησαν σε Βρετανία και Ισπανία αμέσως μετά τις επιθέσεις και οι τιμές των κρατικών ομολόγων ανέβηκαν μετά τις επιθέσεις του 2004 και του 2005.
Ο FTSE 100 υποχώρησε 1,4% στις 7 Ιουλίου του 2005, η μεγαλύτερη πτώση εκείνη τη χρονιά και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έπεσαν 8 μονάδες βάσης. Ο FTSE όμως ανέκτησε το χαμένο έδαφος την αμέσως επόμενη ημέρα.
Ο IBEX 35 έπεσε 2,2% στις 11 Μαρτίου του 2004 και κάλυψε τις απώλειες στο τέλος εκείνου που μήνα.
Το 2002 το χρηματιστήριο της Ινδονησίας βούλιαξε κατά 10% και η ρουπία υποχώρησε μετά την επίθεση σε νυχτερινό κέντρο στο Μπαλί. Οι μετοχές ανέκαμψαν κατά 5,9% την επόμενη εβδομάδα και κάλυψαν όλες τις ζημιές σε λιγότερο από ένα μήνα.
Ο χρυσός είχε την μεγαλύτερη άνοδο σε 1,5 χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και το πετρέλαιο βρέθηκε σε υψηλό τριμήνου. Ο Stoxx 600 έχασε 6,2%, το περισσότερο σε μια δεκαετία ενώ οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν κλειστές.
Όταν οι μετοχές τέθηκαν σε διαπραγμάτευση ο S&P βούτηξε 12% σε πέντε μέρες, η μεγαλύτερη πτώση μετά την κατάρρευση του 1987.
Πηγή : Euro2day