Στα… τυφλά το νέο ψαλίδι στα νοσοκομεία

  • Νοέμβριος 19, 2015

Εξοικονόμηση μπορεί πιθανόν να επέλθει μετά την επιβολή πλαφόν στις δαπάνες των φαρμάκων που δίνονται από τα νοσοκομεία, ποιος όμως είναι ο στόχος της εξοικονόμησης που θα προκύψει μέσα στην επόμενη τριετία κανείς δεν ξέρει, ούτε καν το υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρεται ειδικότερα και στο πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και όπου για πρώτη φορά επιβάλλεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) για τα νοσοκομειακά σκευάσματα, την τριετία 2016- 2018 θα επέλθει μείωση για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, που όμως σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει ο μηχανισμός του claw back, το οποίο σημαίνει οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις- και όχι τα νοσοκομεία- θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά της υπέρβασης, θα είναι 570 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018.

Όπως μάλιστα σημειώνουν φορείς από το χώρο της βιομηχανίας, που εφοδιάζει σε μεγάλο ποσοστό με φάρμακα τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ υπάρχει ετήσια πρόβλεψη εσόδων από την επιβολή του ειδικού τέλους των πέντε λεπτών ανά στήλη για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ (350-450 εκατ. ευρώ) και από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί (110 εκατ. ευρώ), ο προγραμματισμός της εξοικονόμησης για τα νοσοκομεία παραμένει στον αέρα.

Στην έκθεση που συνοδεύει τα νέα μέτρα αναφέρεται πως μετά την εισαγωγή του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών το 2013 (για φάρμακα που δίνονται από φαρμακεία, για νοσήλια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικές εξετάσεις) η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης των φαρμάκων που δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Τονίζεται ακόμη πως οι διαδοχικές μειώσεις των ορίων αγορών για τα φάρμακα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια δεν έχουν οδηγήσει σε συγκράτηση των δαπανών.

Όπως δείχνουν πάντως τα στατιστικά στοιχεία για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε το 2013 τα 642 εκατ. ευρώ, από 1,25 δισ. το 2009. Το πως θα μπορέσουν τα νοσοκομεία να συγκρατήσουν περαιτέρω τις δαπάνες για το φάρμακο είναι, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, το μεγάλο ερώτημα. Και αυτό καθώς δεδομένης της αδυναμίας αρκετών νοσοκομείων να καλύψουν από κονδύλια του προϋπολογισμού τους τις ανάγκες των ασφαλισμένων για φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης, ο ΕΟΠΥΥ ήδη εξυπηρετεί την παροχή των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία του σε όσα νοσοκομεία δηλώνουν αδυναμία προμήθειας. Συνολικά, για το έτος 2014, η δαπάνη για φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης ανήλθε σε 206 εκατ. ευρώ.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα αφορά στην επιπλέον επιβάρυνση που θα προκύψει για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μόνο φέτος υπολογίζεται πως θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου 550 εκατ. ευρώ, και για το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής, αλλά και για την αναγκαστική έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate).

Πηγή: capital.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ