Την επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ προωθεί άμεσα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σε μια περίοδο που η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστότητας και οι κάνουλες της τραπεζικής χρηματοδότησης παραμένουν ερμητικά κλειστές, η γρήγορη επιστροφή των φόρων αποτελεί μια σημαντική προϋπόθεση για να καταφέρουν οι επιχειρήσεις που ακόμη λειτουργούν να παραμείνουν ζωντανές. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ετοιμάζει εγκύκλιο με οδηγίες προς τις Εφορίες προκειμένου να επιστρέφεται άμεσα ο ΦΠΑ σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς σε οικονομικές και τυπικές υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, η εγκύκλιος θα προβλέπει:

– Την κατάταξη των επιχειρήσεων που αιτούνται επιστροφής ΦΠΑ σύμφωνα με την προηγούμενη φορολογική τους συμπεριφορά.

– Οι επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, ήταν συνεπείς στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και υπέβαλαν κανονικά τις δηλώσεις που προβλέπει ο νόμος θα ομαδοποιούνται στην πρώτη ταχύτητα. Σε αυτές τις επιχειρήσεις το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ προβλέπεται ότι θα ικανοποιείται ταχύτατα, δηλαδή χωρίς έλεγχο και μέσα σε μερικές ημέρες.

– Οι επιχειρήσεις που στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις ή έχουν οφειλές προς το Δημόσιο θα μπαίνουν στη δεύτερη ταχύτητα. Πιο συγκεκριμένα, θα διενεργείται φορολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχουν πλέον τακτοποιήσει τις φορολογικές τους εκκρεμότητες. Όταν ολοκληρώνεται ο έλεγχος, το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ θα ικανοποιείται.

Με ρυθμό χελώνας 

Από τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι ο ΦΠΑ επιστρέφεται στις επιχειρήσεις με πολύ χαμηλό ρυθμό. Οι καθυστερήσεις στις επιστροφές συνδέονται τόσο με γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά και με την ταμειακή στενότητα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο μέσος χρόνος αναμονής μιας επιχείρησης για την επιστροφή ΦΠΑ τον οποίο δικαιούται ανέρχεται στις 357 ημέρες. Δηλαδή μια επιχείρηση, για να εισπράξει την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούται, θα πρέπει να περιμένει κατά μέσο όρο έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρηματοδοτεί η ίδια αυτήν την καθυστέρηση του Δημοσίου είτε με τραπεζικό δανεισμό (που ουσιαστικά έχει εκλείψει), είτε με αύξηση κεφαλαίων (αν υπάρχουν), είτε με καθυστέρηση πληρωμών σε εργαζομένους και προμηθευτές, γεγονός που δημιουργεί μια ασφυκτική αλυσίδα μειωμένης ρευστότητας σε όλη την αγορά.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν στις Εφορίες 64.000 αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ. Το ποσό ΦΠΑ που θα έχουν αιτηθεί για επιστροφή οι παραπάνω επιχειρήσεις ανέρχεται στα 891 εκατομμύρια ευρώ, ένα πολύ σημαντικό ποσό για την αγορά και την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών. Να σημειωθεί ότι υπάρχει ακόμα ένα δεδομένο που αποδεικνύει  πόσο κακή είναι η κατάσταση με τις επιστροφές ΦΠΑ.

Από τις 64.724 αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ, οι 4.407 αφορούν περιπτώσεις όπου η επιστροφή έχει καθυστερήσει περισσότερες από 90 ημέρες. Αυτό εκ πρώτης όψεως δείχνει ότι αυτές που έχουν μεγάλη καθυστέρηση δεν είναι ούτε μία στις δέκα  των αιτήσεων. Μόνο που αυτές οι 4.407 αιτήσεις αντιπροσωπεύουν επιστροφές ύψους 735 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 80% του συνολικού ποσού ΦΠΑ που εκκρεμεί για επιστροφή.

Η αύξηση της ταχύτητας επιστροφής ΦΠΑ συναρτάται με τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη γενικότερη βελτίωση της οικονομίας. Συναρτάται, όμως, κατά κύριο λόγο και με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης,  αφού θα δοθούν ποσά από τους δανειστές που θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους φορολογουμένους.