Επειδή, όμως, η τρέχουσα χρονιά (2018) είναι ξεχωριστή για την κυβέρνηση – όχι μόνο εξαιτίας της υπερπροσπάθειας απεγκλωβισμού από τα Προγράμματα που καταβάλλεται αλλά κυρίως λόγω του «ναρκοπεδίου» που έχει στήσει το ΔΝΤ λίγο πριν την μεγάλη ευθεία εξόδου από τα Μνημόνια – τα φετινά κονδύλια από την επισκόπηση των δαπανών των υπουργείων και των εποπτευομένων από αυτά φορέων ενδεχομένως να αποδειχθούν «χρυσά» για το κοινωνικό πρόσωπο που προσπαθεί να «χτίσει» το Μέγαρο Μαξίμου.
Εφόσον το ΔΝΤ από την θέση του υπερόπτη επιμείνει τον Μάιο του 2018 για την εμπροσθοβαρή μείωση του αφορολογήτου, από το 2019 αντί για το 2020,τότε τα λεφτά από τις σπατάλες των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που θα «κοπούν» από το Γενικό Λογιστήριο θα κατευθυνθούν για την προστασία των χειμαζόμενων από τα μνημόνια νοικοκυριών. Ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ μέσω των προνομιούχων μετοχών που θα επιστρέψει η Attica Bank στο ελληνικό Δημόσιο θα επιστρατευτούν για τον σκοπό αυτό.
Με το ΔΝΤ να ασκεί από πολύ νωρίς αυτές τις πιέσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται να κινείται ήδη πάνω στην «κόψη του ξυραφιού» καλούμενη να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 μέσα από μία νέα «καταιγίδα» μέτρων ( περικοπές συντάξεων κλπ.) και από την άλλη να περιχαρακώσει την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση μέσα στον Μάιο ή το αργότερο νωρίς τον Ιούνιο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019 ενώ μέχρι τότε οι επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον εντοπιστεί οι νέες «ζώνες» εξοικονόμησης πόρων.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με τον οποίο επικοινώνησε το «bankingnews» επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη « περιθώρια περιστολής από τις πρωτογενείς δαπάνες των υπουργείων έως και κατά 350 εκατ. ευρώ», ποσό που η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει σε κοινωνικές δράσεις.
Οι νέες εξοικονομήσεις θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2019 ή εφόσον καταστεί εφικτό στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2019 που θα κατατεθεί το Νοέμβριο στη Βουλή.
Σχετική εγκύκλιος έχει ήδη αποστείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς που αυτά εποπτεύουν ενώ για την κίνηση αυτή έχουν ήδη ενημερωθεί και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο πλαίσιο της ενημέρωσης από την ελληνική πλευρά για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και για αυτά που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Το θέμα – ενδεχομένως – να συζητηθεί και στο EuroWorkingGroup της 12ης Απριλίου όπου η Ελλάδα θα είναι κεντρικό θέμα και θα η συζήτηση θα είναι εφ΄ όλης της ύλης.
Από την ενημέρωση που έχουν οι θεσμοί η Ελλάδα έχει κλείσει μέχρι στιγμής 10 – 11 προαπαιτούμενα μέτρα – τα οποία εύκολα – και έχει αφήσει τα πιο δύσκολα για πιο μετά.
Τα αγκάθια που θα τεθούν καθ΄ ολοκληρία το Μάιο είναι:
– Οι δημοσιονομικοί στόχοι ώστε να μη χρειαστεί για το 2019 περικοπή του αφορολογήτου έως τα 5.700 ευρώ, όπως «φωτογραφίζει» το ΔΝΤ που ειρήσθω εν παρόδω έχει τη σύνοδό την άνοιξη.
– Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Από τον Μάιο ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και για οφειλές προς το Δημόσιο ( Εφορίες – Ασφαλιστικά Ταμεία)
– Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με τις νέες περικοπές
– Τα χρονοδιαγράμματα για τις μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο (κινητικότητα, επιδόματα, νέοι μόνιμοι Γενικοί Γραμματείς)
– Η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών και η διασφαλίση ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές εσόδων στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ ( 2,7 δις. ευρώ)
– Η εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη για να γίνει η εκταμίευση του 1 δις. ευρώ που έμεινε υπόλοιπο από την 3η αξιολόγηση.
– Οι ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ) και το Ελληνικό.
Πηγή bankingnews