Τρεις τομείς προτεραιότητας στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

  • Οκτώβριος 29, 2015

Tην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να κινείται προς θετική κατεύθυνση κι ότι τα απαραίτητα στοιχεία για να ενισχυθεί η ανάπτυξη είτε υπάρχουν, είτε δημιουργούνται, εξέφρασε σε συνάντηση του με δημοσιογράφους ο Κourt Tong, Principal Deputy Secretary στο Γραφείο Επιχειρηματικών και Οικονομικών Θεμάτων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι στη σειρά συναντήσεων που είχε με κυβερνητικούς παράγοντες, αποκόμισε θετικές εντυπώσεις και την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα.

Οι δηλώσεις του κ. Tong έγιναν κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τρίτη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ, παρουσία δημοσιογράφων.

Κατά την διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης ο εκπρόσωπος του State Department έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα οφέλη που θα δημιουργήσει η υπογραφή της συμφωνίας Transatlantic Trade and Investments Partnership (TTIP), μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όχι μόνο συνολικά για την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, αλλά και για επιμέρους χώρες, όπως η Ελλάδα που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να ενισχύσουν τις διεθνείς συναλλαγές τους, αλλά και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Όπως μεταξύ άλλων είπε, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή συμφωνία που αφορά τους δασμούς, καθώς δίδει μεγάλη έμφαση στην ροή πληροφόρησης και στοιχείων, αλλά και σε κοινούς ρυθμιστικούς κανόνες, που θα επιτρέψουν να ωφεληθούν από την TTIP όχι μόνον μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποκτώντας μεγαλύτερη ευχέρεια πρόσβασης και τεχνογνωσία στην αγορά των ΗΠΑ.

Παρουσιάζοντας στοιχεία, διαπίστωσε ότι παρά το τεράστιο μέγεθος της αμερικανικής αγοράς, μόλις το 4% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αντίστοιχα η Ελλάδα βρίσκεται στην 93η θέση σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Κληθείς να αναφέρει τρείς τομείς στους οποίους εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ο κ. Tong ανάφερε:

-Τον τουρισμό, δίδοντας έμφαση στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας σε ότι αφορά τους επισκέπτες που δεν προτιμούν τα μεγάλα resorts και στην ομορφιά των ελληνικών νησιών.

-Τον τομέα των υπηρεσιών γενικά, αλλά με έμφαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τομέα στον οποίο οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν διεθνώς.

-Την αγροτική παραγωγή, σημειώνοντας ότι στη χώρα του υπάρχει πολύ θετική εικόνα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, κι ότι θα παίξει ρόλο το καλό marketing, κατά την διείσδυση στην μεγάλη αμερικανική αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλά διαφορετικά τμήματα (segments) σε κάποια των οποίων θα πρέπει να εστιάσει ο ενδιαφερόμενος εξαγωγέας.

Ειδική αναφορά, κατόπιν σχετικών ερωτήσεων έγινε και στον χώρο της ενέργειας, με τον ομιλητή να σημειώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον αγωγό TAP, αλλά και την προοπτική αύξησης των ευρωπαϊκών εισαγωγών shale gas με χαμηλό κόστος από τις ΗΠΑ, κατόπιν της συμφωνίας ΤΤΙP.

Τέλος ο κ. Tong αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία που θα έχει η συμφωνία TTIP για όλο τον πλανήτη καθώς έπεται της μεγάλης συμφωνίας Transpacific Trade Partnership (ΤΤP) που έκλεισαν οι ΗΠΑ στην Ασία, οπότε ουσιαστικά θα ολοκλήρωνε την εμπορική διασύνδεση όχι μόνο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και με την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή της υδρογείου.

 

 

Πηγή  :  euro2day.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ