«Όσο μεγαλύτερες είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές, τόσο μικρότερα είναι τα φαινόμενα παραοικονομίας και φοροδιαφυγής”, δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή «ανοιχτά μικρόφωνα” στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9” ο Γενικός Διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, Νίκος Καμπανόπουλος.
Ο κ. Καμπανόπουλος επικαλέστηκε στοιχεία και μελέτες, από τα οποία προκύπτει, ότι η χρήση της πιστωτικής κάρτας αυξάνει τα φορολογικά έσοδα, διότι «οι ηλεκτρονικές πληρωμές καταγράφονται και είναι γνωστό που, πώς και από ποιον γίνονται, άρα υποχρεωτικά πρέπει να αποδοθεί ο ΦΠΑ, που αναλογεί στο κράτος”.
Σημείωσε δε, ότι «σε πολλές χώρες ήδη ισχύουν περιορισμοί στην χρήση μετρητών για αγορές πάνω από κάποιο ποσό” και αναφέρθηκε σε αγορές πάνω από 1.500 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση, ότι υπάρχει «μεγάλη προοπτική στην Ελληνική αγορά” σε ό,τι αφορά στην αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, που σήμερα δεν είναι τόσο διαδεδομένες. Επικαλούμενος στοιχεία της εταιρείας του, είπε ότι στην Ελλάδα «μόνο ένα στα 33 ευρώ πληρώνεται με VISA, ενώ (αντίστοιχα) στην Ευρώπη, 1 στα έξι”.
Αναφερόμενος στο κόστος της χρήσης των πιστωτικών καρτών, ο κ.Καμπανόπουλος σημείωσε ότι «ποτέ δε γίνεται κουβέντα για το κόστος των μετρητών”. Επικαλούμενος μελέτη που έγινε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξήγησε ότι «οι πληρωμές στοιχίζουν από 2 έως 3 % του ΑΕΠ, τα 2/3 από το οποίο αφορούν στις πληρωμές με μετρητά, τα οποία «δεν είναι δωρεάν, έχουν κόστος καταμέτρησης, διαχείρισης και μεταφοράς”.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η αποδοχή της χρήσης των πιστωτικών καρτών είναι καλή και δεν έχουν καταγραφεί παράπονα από ξένους επισκέπτες, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για τις τελευταίες αναφορές για 200.000-400.000 νέα τερματικά, ενώ διευκρίνισε ότι η VISA δε μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ