«Το 2016 που έρχεται θα είναι το έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και προσθέτει ότι είναι «η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, μαζί, το τέλος της επιτροπείας και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».
Για το 2015 ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι ήταν η χρονιά «που ο ελληνικός λαός σήκωσε το κεφάλι ψηλά και διεκδίκησε με παρρησία το δίκιο του και το μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας που έστειλε στα πέρατα του κόσμου, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη».
Το 2015 ήταν η χρονιά, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας που θα μείνει στην ιστορία ως το έτος του αγώνα και της αλληλεγγύης και θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.
Σήμερα, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός το μήνυμά του που αλλάζει ο χρόνος, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο, καθώς αφήνουμε πίσω μας μια πολυετή σκληρή περίοδο κρίσης και μπαίνουμε στην επόμενη πενταετία της αναγέννησης της πατρίδας μας. Μια πενταετία ανασυγκρότησης αλλά και μεγάλων τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Ώστε σε πέντε χρόνια από σήμερα, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα, όπως αξίζει στην ιστορία της και στο λαό της. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με βαθιά ριζωμένη την ισονομία, την αξιοκρατία, και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Νησίδα ασφάλειας, σταθερότητας και κοινωνικής προκοπής, μέσα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Αλλά και διαρκές λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη στο μήνυμά του ότι μπροστά μας έχουμε σίγουρα να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις. Αλλά ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε. Να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Να ξαναδώσουμε ελπίδα και φωνή σε εκείνους που δεν έχουν φωνή. Στους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους νέους. Σε εκείνους και εκείνες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την κρίση».
Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε όμως και την προσφυγική κρίση που χτυπά τη πόρτα μας. Να την αντιμετωπίσουμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Γιατί είναι ηθικό καθήκον και επιταγή να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους εξαιτίας του πολέμου και της καταστροφής.
Και αυτό που πρέπει όλοι και όλες μας να θυμόμαστε, είναι ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, την κρίση και τα καθημερινά μας προβλήματα, οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς ανήκουμε στους τυχερούς αυτού του κόσμου.
Και γι αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε ώστε η Ευρώπη, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η πατρίδα μας, να παίξει το ρόλο που της αρμόζει.
Τόσο στον επιβεβλημένο αγώνα για την υποδοχή των προσφύγων όσο και για την ειρήνευση στις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής.
Για να αντιμετωπιστούν οι ίδιες οι αιτίες του ξεριζωμού.
Για να ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο φόβος.
Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πάντοτε, ετούτες τις ώρες, λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, όλες και όλοι μας αναλογιζόμαστε το παρελθόν και σχεδιάζουμε το μέλλον.
Σε αυτό το σχεδιασμό, τον συλλογικό και τον ατομικό, ας αφιερώσουμε, φέτος και λίγο χρόνο για να σκεφτούμε όσες και όσους έχουν περισσότερο ανάγκη.
Όσες και όσους αντιμετωπίζουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες.
Ίσως έτσι κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο αλλά και τη ζωή μας πιο ουσιαστική.
Σας εύχομαι ξανά μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά.
Ας είναι ο νέος χρόνος ένα βήμα προσωπικής και συλλογικής ολοκλήρωσης.
Ένα ουσιαστικό βήμα προς έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αδελφοσύνης».
Πηγή:capital
Διαβάστε ακόμη: