Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για κέντρα κράτησης για τους παράτυπους μετανάστες, αναφέροντας κατ’ αρχήν ότι κάτι τέτοιο δεν το προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης και η κυβέρνηση πορεύεται βάσει αυτής και ότι ούτως ή άλλως θα υπάρξει συμφωνία επανεισδοχής τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Τη διαδικασία «απειλεί» να τινάξει στον αέρα ο Βασίλης Λεβέντης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε πως εάν από το σημερινό Συμβούλιο Αρχηγών δεν προκύψει οικουμενική κυβέρνηση τότε δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η συζήτηση για το προσφυγικό και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κοινό ανακοινωθέν.
Η Φώφη Γεννηματά σε σχέση με την πρόταση του κ. Λεβέντη φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, να είπε πως και η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, αλλά αυτό δεν μπορεί να τεθεί ως προαπαιτούμενο αυτή την ώρα και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί χωρίς θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα για το προσφυγικό.
Η πρόταση του κ. Λεβέντη το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να μην περιοριστεί στην ατζέντα το υπροσφυγικού αλλά να επεκταθεί σε όλα τα τρέχοντα θέματα της πολιτικής ύλης τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά απορρίφθηκε.
Από πλευράς του ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως είχε προαναγγείλει, έθεσε το ζήτημα του ορισμού υπερυπουργού για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Οι πολιτικοί αρχηγοί μετά από σύντομο διάλειμμα ξεκίνησαν και πάλι πριν από λίγο τη σύσκεψή τους.
Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε:
Στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείρισή του έδωσε κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σχέση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών. Βάσει των ίδιων πηγών περιλαμβάνονται και πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.
Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. Κατά το Μαξίμου με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Θέμα κυβέρνησης εθνικής ευθύνης θα θέσει η Φώφη Γεννηματά
Εξάλλου, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Capital.gr, θέμα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, θα θέσει σύμφωνα με πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Η σχετική συζήτηση στην Χαριλάου Τρικούπη είχε ανοίξει εδώ και ημέρες ωστόσο χθες κυριάρχησε το σενάριο να μην τεθεί στη σημερινή σύσκεψη σχετικό αίτημα.
Παρά ταύτα, σήμερα, συνεργάτες της Φ. Γεννηματά διαμήνυσαν ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει την πρότασή της σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο, στο πλαίσιο του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «δε συζητάμε την διαμόρφωση εθνικής γραμμής στη βάση διαχείρισης αυτής της κατάστασης αλλά για την άμεση εφαρμογή και εξειδίκευση του προγράμματος μετεγκατάστασης με δίκαιη και αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ», αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.
Πηγή:capital