Eurasia Group, ECFR, Bruegel, CER: Το πείραμα του λαϊκισμού στην Ελλάδα αποτελεί μάθημα για την Ευρώπη

  • Ιούλιος 9, 2019
Με αφορμή την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι αναλυτές μιλώντας στους New York Times περιγράφουν πως το… πείραμα του λαϊκισμού απέτυχε στην Ελλάδα
«Το πείραμα του λαϊκισμού στην Ελλάδα αποτελεί μάθημα για την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των New York Times, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις αναλυτών σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά οδηγήθηκε στη μεγάλη ήττα από τη ΝΔ, το κόμμα που ήταν αρχικά στην κυβέρνηση.
«Ήταν το είδος της ομαλής παράδοσης της εξουσίας που κήρυξε την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα αφού έφτασε στο σημείο μηδέν μιας από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.
H εκλογική νίκη ενός κεντροδεξιού κόμματος ήταν το τέλος του φλερτ της Ελλάδας με τη ριζοσπαστική αριστερή λαϊκιστική πολιτική, ακόμα κι αν οι ριζοσπάστες του ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώθηκαν σε συνηθισμένη δύναμη της κεντρο-αριστεράς.
Το πείραμα του Τσίπρα μπορεί να προσφέρει σημαντικά μαθήματα για την Ευρώπη και τα νέα κινήματα που είναι κατά του κατεστημένου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο Charles Grant διευθυντής του Center for European Reform επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ειδική περίπτωση, αλλά η εμπειρία της έδειξε ότι για τις μικρές χώρες, εάν είναι στην ευρωζώνη, «δεν είστε ελεύθεροι να εφαρμόσετε ριζοσπαστική οικονομική πολιτική.
Ο συνδυασμός των κανόνων της ΕΕ και των χρηματοοικονομικών αγορών ανάγκασε ένα είδος ορθοδοξίας στην Ελλάδα και πιθανότατα θα λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπου με την Ιταλία».
Τα άλλα μεγάλα μαθήματα για τον Grant είναι ότι «η ιδέα εξόδου μιας μικρής χώρας από το ευρώ, ανεξαρτήτως των πλεονεκτημάτων ή των μειονεκτημάτων του ευρώ, είναι τρελό και το ευρώ το ίδιο δεν πρόκειται να διασπαστεί».
Ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group, υποστήριξε ότι «το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνο με την εμπειρία άλλων κρατών-μελών της ΕΕ που επίσης προσπάθησαν να αψηφήσουν την ΕΕ και τις κεφαλαιαγορές και απέτυχαν, όπως η Πορτογαλία και πιο πρόσφατα η Ιταλία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν η ΕΕ και οι κεφαλαιαγορές ευθυγραμμίζονται, όσον αφορά τις αλλαγές που θα κάνουν τα οικονομικά μιας χώρας περισσότερο βιώσιμα ή θα βελτιώσουν το περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται ο ιδιωτικός τομέας, οι κυβερνήσεις -όσο ριζοσπαστικές κι αν είναι- δεν άλλη επιλογή από τις μεταρρυθμίσεις.
Η εμπειρία της Ελλάδας είναι μια προειδοποιητική ιστορία, αλλά το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, επίσης».
Ο Mark Leonard από το European Council on Foreign Relations επισημαίνει ότι ενώ όλοι οι λαϊκιστές είναι σχεδόν ίδιο, και πολλοί από τους νεώτερους στην Ευρώπη, όπως στην Ουγγαρία, έχουν ανέλθει στην εξουσία λόγω των αντιμεταναστευτικών πολιτικών, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι όταν οι λαϊκιστές είναι στην εξουσία μπορεί να καταλήξουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.
«Οι λαϊκιστές δεν είναι πάντα τόσο τρομακτικοί στην εξουσία όσο ενδεχομένως να φαίνεται» είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η συνέχιση του πειράματος του λαϊκισμού σε μια χώρα μεγαλύτερη όπως η Ιταλία, όπου οι ευρωσκεπτικιστές βρίσκονται στην εξουσία, αλλά παραμένουν απρόθυμοι να αμφισβητήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δημοσιονομικούς κανόνες του ευρώ.
«Εάν η Ελλάδα επανέλθει στην ομαλότητα, το νέο φυσιολογικό από πολλές απόψεις είναι πολύ παλιό, με την Ελλάδα να ξαναγίνεται μια περιφερειακή ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ή να καταστρέψει το ευρώ» αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν άχρηστα και εντελώς αχρείαστα» επισημαίνει η Μαρία Δερμετζή από το Bruegel και συμπλήρωσε «ο Τσίπρας έμαθε γρήγορα, αλλά όχι πριν να προκαλέσει μεγάλο κόστος στην οικονομία».
Σε αυτό το σημείο, η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει τα γεγονότα του 2015, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε δημοψήφισμα και τελικά αναγκάστηκε να δεχθεί μνημόνιο με σκληρότερους όρους.
Ωστόσο, η κα. Δερμερτζή επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι φτωχοί και εξαντλημένοι από τη μακρά κρίση χρέους, δεν θα είναι όλα ρόδινα για τον νέο πρωθυπουργό.
Τέλος, η ίδια τόνισε στην Ελλάδα επιστρέφει το σύστημα του δικομματισμού που υπήρχε πριν την κρίση.
«Καλό ή κακό; Είναι δύσκολο να πούμε.
Αλλά είναι αυτό που γνωρίζει η Ελλάδα και προσφέρει σταθερότητα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ