Παγιδευμένη στην μετριότητα η Ελλάδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ σε φθορά, οικονομία και τράπεζες με αβέβαιο μέλλον και η Τρόικα πιέζει
Πίσω από τις διαπραγματεύσεις κατανόησης με την Τρόικα βρίσκεται καμουφλαρισμένος ο προβληματισμός της Ευρώπης για την Ελλάδα.
Χρειάστηκε πολύ μεγάλη πίεση ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και όπως όλα δείχνουν θα εισφέρει περί τα 12 ή 13 δισεκ. ευρώ.
Θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα το 2016;
Το ασφαλιστικό είναι εστία μόλυνσης της οικονομίας της Ελλάδος;
Το Grexit έχει οριστικά εγκαταλειφθεί ή όχι;
Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες;
Θα ανακτηθούν καταθέσεις ή απλά η οικονομία θα είναι παγιδευμένη για τα επόμενα 2-3 χρόνια;
Είναι προφανές ότι τα ερωτήματα αυτά είναι εύλογα
– Ο διεθνής τύπος ανησυχεί μήπως η Ελλάδα και το 2016 είναι στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας υπό την έννοια ότι θα αυξάνονται οι πιέσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
– Η Ελλάδα δεν ήθελε το ΔΝΤ γιατί είναι πολύ αυστηρό στα μέτρα που ζητάει από την χώρα ενώ είναι και υψηλότερου κόστους τα επιτόκια δανεισμού.
Ωστόσο γρήγορα αναδιπλώθηκε και αποδέχθηκε πλήρως την παρουσία του ΔΝΤ, πρόκειται για μια ακόμη σοβαρή αναδίπλωση της κυβερνητικής πολιτικής.
– Το ασφαλιστικό είναι εστία μόλυνσης της οικονομίας της Ελλάδος;
Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μείζον πρόβλημα γιατί θα μειώσει την ρευστότητα του συστήματος και θα ελαχιστοποιήσει την καταναλωτική δαπάνη.
Το ασφαλιστικό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.
– Οι τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί αλλά η Κύπρος βρίσκεται -44% χαμηλότερα απόν την τιμή εισαγωγής και οι ελληνικές τράπεζες κοντά στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου που ήταν σε ιστορικά χαμηλά.
Τα capital controls ως μηχανισμός που περιορίζει την οικονομική ελευθερία έχει πλήξει τον έλληνα επενδυτή – όχι τον ξένο – .
Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν τις τράπεζες κερδοσκοπικά και η μεγάλη φουρνιά των ελλήνων επενδυτών του χρηματιστηρίου είναι κατεστραμμένοι στην κυριολεξία.
Τα capital controls και ο κίνδυνος bail in και εμπλοκής των καταθέσεων – που ελλοχεύει – λειτουργεί αποτρεπτικά στην αγορά.
-Το 2013 ειπώθηκε ότι οι τράπεζες ήταν κεφαλαιακά επαρκείς.
Το 2014 ειπώθηκε ότι τα κεφάλαια του 2013 δεν ήταν αρκετά και χρειάζονται νέες αυξήσεις και βρέθηκα 8,3 δισεκ.
Το 2015 ειπώθηκε ότι οι 2 παλαιότερες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν ήταν επαρκείς και χρειάστηκαν 14 δισεκ. το 2015.
Οι ανακεφαλαιοποιήσεις χρειάστηκαν λόγω της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.
Η χρεοκοπία της Ελλάδος και η αναγκαιότητα για συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες ενέταξαν τις ελληνικές τράπεζες στην ζώνη της αναξιοπιστίας και για να βγουν χρειάζεται χρόνος.
Δύσκολα κερδίζεις την φήμη του σοβαρού και υπεύθυνου, αν όμως κάτι πάει στραβά μια κακή φήμη γίνεται ρετσινιά που χρειάζεται πολλαπλάσιο χρόνο για να αποκατασταθεί.
-Το καλοκαίρι του 2015 το Grexit ήταν σενάριο με πιθανολόγηση 50% ενώ σήμερα Ιανουάριος του 2016 είναι σενάριο με πιθανολόγηση πολύ χαμηλότερη
Το Grexit ως σενάριο έχει κατακόρυφα μειωθεί είναι αληθές αλλά οι επενδυτές ξέρουν ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν και οι πιθανότητες να εκτοξευθούν εκ νέου.
Υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν ότι το Grexit μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή, το Grexit μπορεί να έφυγε από το προσκήνιο αλλά καραδοκεί στο παρασκήνιο.
-Οι καταθέσεις θα είναι από τους τελευταίους ποιοτικούς δείκτες που θα βελτιωθούν στην Ελλάδα.
Η αισιοδοξία ότι θα επανακάμψουν οι καταθέτες δεν θα επιβεβαιωθεί όχι μόνο λόγω των capital controls αλλά του κινδύνου bail in στις καταθέσεις.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ παρ΄ ότι έχει κάνει έως τώρα όλη την βρώμικη δουλειά επιτυχώς χωρίς κοινωνικές εντάσεις, η ΕΕ δείχνει σκληρότητα και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρεύσει εκλογικά.
Ήδη οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το κλασσικό πλέον φαινόμενο «κάθε κυβέρνηση και μνημόνιο κάθε μνημόνιο και κυβέρνηση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 θα συνεχίσει την καθοδική πορεία της φθοράς, σε αντίθεση με την ΝΔ που θα σταθεροποιηθεί και η σταθεροποίηση αυτή θα επιτρέψει στην ΝΔ να περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ θα περάσει μπροστά επειδή πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Η Ελλάδα ενώ προχώρησε στην εφαρμογή ιστορικών μεταρρυθμίσεων με τεράστιο κοινωνικό κόστος, η ανταπόδοση της ΕΕ ως προς το χρέος θα είναι μια υποτυπώδης λύση που θα ωφελήσει την Ελλάδα ετησίως 2,2 με 2,4 δισεκ. ευρώ σε τόκους.
Η λύση για το χρέος θα είναι μια περιθωριακού τύπου βοήθεια προς την Ελλάδα.
-Τα νέα μέτρα επίσης δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Μπορεί όλοι να μιλούν για γρήγορη αξιολόγηση αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η ΕΕ θα κρατήσει την αξιολόγηση ανοικτή για να πιέσει την Ελλάδα να εφαρμόσει και τα νέα σκληρότατα μέτρα.
– Το ελληνικό χρηματιστήριο έπρεπε να ήταν στις 800 ή 900 μονάδες και το 2ετές ομόλογο στο 4%.
Όμως η χρηματιστηριακή αγορά είναι στις 558 μονάδες και το 2ετές στο 9,4%.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακόμη και με ορισμένα θετικά νέα – π.χ. πράσινο φως για την αξιολόγηση έστω και μετά από 2-4 μήνες – δεν θα αντιδράσει αν το διεθνές κλίμα παραμένει σαθρό ή επιβεβαιωθεί η bear market.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ιανουάριος θα κλείσει με ισχυρή πτώση αλλά από Φεβρουάριο θα υπάρξει μια εύλογη αντίδραση.
Πηγή:bankingnews