Στις «παράπλευρες απώλειες» του διπλού τρομοκρατικού κτυπήματος στις Βρυξέλλες κινδυνεύει να προστεθεί και η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό.
Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένου ότι ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη «χτυπώντας» πάλι μία ανοικτή πολυπολιτισμική κοινωνία, των Βρυξελλών, όπως του Παρισιού τον Νοέμβριο.
Πέραν των φοβικών ανακλαστικών που θα κινητοποιηθούν στις ανοικτές κοινωνίες της δυτικής Ευρώπης, θεωρούν βέβαιο ότι θα ενισχυθούν οι ξενοφοβικές φωνές στην κεντρική και ανατολική ήπειρο, οι οποίες κυριαρχούν τους τελευταίους μήνες στη μάχη του προσφυγικού.
Βάσει αυτής της (πρώτης) ανάλυσης, εγείρουν φόβους για μαζικά «όχι» στην μετεγκατάσταση προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες: τόσο αναφορικά με τη συμφωνία της Παρασκευής που προβλέπει μετεγκατάσταση σε εθελοντική βάση, όσο και με την παλαιότερη που ορίζει ποσοστώσεις ανά χώρα – οι οποίες, ως γνωστόν, παραμένουν στα χαρτιά.
Θα μείνουν εδώ…
Εάν οι απαισιόδοξες προβλέψεις επαληθευτούν, η χώρα θα βρεθεί με δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες, καθώς:
* Οσοι έφτασαν στο έδαφός της πριν από την Κυριακή 20 Μαρτίου (σ.σ. ημέρα έναρξης ισχύος της τελευταίας συμφωνίας) δεν θα μπορούν να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες βάσει των παλαιότερων ποσοστώσεων.
* Οσοι φτάνουν μετά την Κυριακή, δεν θα επιστρέφουν στην Τουρκία, η οποία έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα δεχτεί κανέναν πρόσφυγα εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η μετεγκατάστασή του στην Ευρώπη – εάν δηλαδή παραβιαστεί η συμφωνία «ένας προς ένας».
Η πίεση προς την Τουρκία να μειώσει τις ροές ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το πρωί, η οποία όμως διακόπηκε «βίαια» όταν οι δύο ηγέτες πληροφορήθηκαν ταυτόχρονα για το χτύπημα στη βελγική πρωτεύουσα.
Μπλοκάρισμα (και) από τον ΟΗΕ
Πέραν αυτού, οι «επιστροφές» στο τουρκικό έδαφος μπλοκάρονται πλέον και από τον ΟΗΕ, καθώς η Υπατη Αρμοστεία ζητά εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν «τη μη επαναπροώθηση ή αναγκαστική επιστροφή» των προσφύγων στην Τουρκία.
Κατά τις πληροφορίες, αυτό το αίτημα της Υπατης Αρμοστείας φρενάρει τον στόχο για 1000 «επιστροφές» στο επόμενο διάστημα – εάν, βεβαίως, έχουν προηγουμένως λειτουργήσει οι ενισχυμένες υπηρεσίες ασύλου (σ.σ. με δικαστές και εμπειρογνώμονες που θα αποστείλει η ΕΕ στα νησιά).
«Δεν θέλουμε να πεθάνει παιδί στην Ειδομένη, αλλά…»
Ανοικτό θέμα παραμένει και η διαχείριση της Ειδομένης: στο κυβερνητικό επιτελείο ενισχύεται η άποψη ότι, μέχρι να δεχτούν να απομακρυνθούν από εκεί οι πρόσφυγες, θα πρέπει να λειτουργήσουν δομές «ανθρώπινης φιλοξενίας», στις οποίες όμως αντιδρούν οι Ευρωπαίοι με το επιχείρημα ότι «οι ανθρώπινες συνθήκες θα έλξουν, αντί να αποτρέψουν, τους πρόσφυγες».
Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Μουζάλας συμφωνεί με την ευρωπαϊκή εκδοχή, καθώς κινείται στην «αποτρεπτική λογική».
«Δεν θέλουμε να πεθάνει παιδί στον καταυλισμό αλλά αυτό δεν μπορώ να το εγγυηθώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος χθες το βράδυ (στον Alpha) επικαλούμενος την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Δεσμεύθηκε βεβαίως ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβεί αυτό».
Στον αέρα…
Κατά τα ίδια στελέχη, όλα τα παραπάνω οδηγούν «με μαθηματική ακρίβεια», στα κλειστά κέντρα κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας, αντί των ανοικτών κέντρων φιλοξενίας που θέλει η κυβέρνηση και η Υπατη Αρμοστεία.
Οπερ, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφτηκε την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής, το προσφυγικό ξαναβρίσκεται στον αέρα – με κίνδυνο «να μείνει εκεί» μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.
Εκτακτα μέτρα ασφαλείας
Η κυβέρνηση, μετά και τη σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, διαβεβαιώνει ότι «λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας», ενώ η αρχή έγινε στα αεροδρόμια της χώρας και στις πρεσβείες.
Σε δεύτερο (ή και τρίτο, αυτή τη στιγμή) επίπεδο βρίσκεται η αγωνία για τυχόν επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης στον τουρισμό.
Κυβερνητικές πηγές επικαλούνται τα στοιχεία των ταξιδιωτικών πρακτορείων σύμφωνα με τα οποία δεν έχουν παρατηρηθεί ακυρώσεις «πακέτων», παρότι η χώρα βρίσκεται εδώ και μήνες στη δίνη του προσφυγικού. Και ελπίζουν να μην παρατηρηθούν εάν η διαχείριση των ροών αποδειχθεί ανέφικτη.
Πηγή;euro2day