Υψηλοί τόνοι στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

  • Μάιος 21, 2016
Αθήνα
Ξεκίνησε το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει αυξήσεις έμμεσων φόρων, αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, τη δημιουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά την θέσπιση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, τον λεγόμενο «κόφτη».

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, την Παρασκευή.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση

https://www.youtube.com/watch?v=bqLOwIRbgNk
Η διαδικασία στην Ολομέλεια ξεκίνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τα άρθρα που αφορούν τον δημοσιονομικό διορθωτή και την σύσταση Ταμείου Αξιοποιήσεων και Επενδύσεων δημόσιας περιουσίας.

Το αίτημα, το οποίο απορρίφθηκε, υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
https://www.youtube.com/watch?v=bqLOwIRbgNk

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προκύπτουν από την διεθνή θέση, τις υποχρεώσεις αλλά και τις ανάγκες της χώρας.

«Η διαφορά των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ή τους θεωρητικούς και κινηματίες είναι ότι οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν έτοιμη εναλλακτική λύση όταν ασκείται κριτική στις αποφάσεις τους. Ο κ. Τσακαλώτος έχει πει ότι, η εναλλακτική λύση του νομοσχεδίου ήταν ή το Grexit ή η άκριτη αποδοχή των προτάσεων των ξένων, όπως γινόταν επί σειρά ετών. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί τη σύνθεση αυτή τη στιγμή όσων προκύπτουν από τη διεθνή θέση της χώρας, τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της, και είναι η καλύτερη δυνατή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ακόμα, υποστήριξε ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής δεν αφορά τη θέσπιση αλλά μόνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, άρα δεν μεταβάλλεται ο προϋπολογισμός και συνεχίζει να έχει τις ίδιες κατανομές. «Αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης και το ποσοστό διάθεσης, άρα ο ‘κόφτης’ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Σύνταγμα» συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης επισήμανε ότι περιορίζεται η εθνική κυριαρχία της χώρας και παραδίδεται στους ξένους ο δημοσιονομικός έλεγχος του κράτους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Είναι ντροπή να μην υπάρχει πουθενά παρέμβαση του Κοινοβουλίου παρά μόνο για ελάσσονα θέματα. Αντίκειται στο άρθρο 106 του συντάγματος. Επίταξη ή δήμευση είναι αυτό που κάνετε και δεν είναι σύμφωνο με την προστασία της δημοσίας περιουσίας από το σύνταγμα» υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «απολύτως ανθελληνικό» και ότι δεσμεύεται η εθνική περιουσία για έναν αιώνα από τους ξένους. Ένταση προκλήθηκε όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης πέταξε από τα έδρανά του ένα έγγραφο. Ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης τον εγκάλεσε στην τάξη, ενώ φωνές ακούγονταν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Για υποκρισία τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσων και της σημερινής κυβέρνησης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας τες ότι έχουν κάνει το σύνταγμα λάστιχο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς μίλησε για μεγάλο και ισχυρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα και τόνισε ότι το ελληνικό κράτος παραχωρεί πλέον τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ταμείου Αξιοποίησης και Επενδύσεων της δημόσιας περιουσίας, σε ξένους.

 

«Οι ρυθμίσεις για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας και των δημοσιονομικών του κράτους, οδηγούν τη χώρα σε ομηρία», τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς.

Από την πλευρά τους, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΣπυρίδων Λάππας όσο και των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης χαρακτήρισαν αβάσιμη την ένταση καθώς όπως υποστήριξαν δεν θίγονται τα ατομικά δικαιώματα στον σκληρό πυρήνα τους και κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι ερμηνεύουν «αλά καρτ» το σύνταγμα.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τοποθετήσεις βουλευτών, ενώ αργότερα αναμένεται να λάβουν το λόγο οι ειδικοί αγορητές. Στις 7 το απόγευμα αναμένεται η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πηγή:news.in
Κατηγορία:
Πολιτικη

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ