Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέμειναν στο σχέδιο να μην εξεταστούν τα πραγματικά περιστατικά και οι ουσιώδεις μάρτυρες – Καλούν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για να μην τους κάνουν ερωτήσεις επί της ουσίας
Την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων που ελέγχονται από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis στην τακτική δικαιοσύνη, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστική ή έστω τυπική έρευνα επιδιώκει το κυβερνητικό σχέδιο που υλοποιεί η πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μετέχουν στις εργασίες της προανακριτικής μετέρχονται τακτικές και ερμηνείες που παραπέμπουν σε άκομψη και αντιθεσμική μεθόδευση προκειμένου να αποφύγουν την εξέταση των πραγματικών περιστατικών και των ουσιωδών μαρτύρων και να διατηρήσουν με αυτό τον τρόπο την επικοινωνιακή δράση των καταγγελιών που έχουν κάνει οι προστατευόμενοι μάρτυρες εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.
Η διάσταση διαδικαστικής παρωδίας που λαμβάνουν πλέον οι εργασίες της προανακριτικής με την επιμονή της πλειοψηφίας να συζητά θέματα αρμοδιοτήτων και να αρνείται τον ερευνητικό της ρόλο οδήγησε σύσσωμη την αντιπολίτευση σε αποχώρηση από τις συνεδριάσεις ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει απόφαση για κλήτευση όλων των πρωταγωνιστών (προστατευόμενοι μάρτυρες, Κ. Φρουζής κλπ) δεν θα επιστρέψει.
Ενδεικτικό του ότι η προανακριτική εισέρχεται σε πρωτοφανές πλαίσιο λειτουργίας, για τα νομικά και κοινοβουλευτικά χρονικά, είναι και το γεγονός ότι ενώ τα μέλη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιμένουν ότι δεν έχουν καταλήξει εάν έχουν αρμοδιότητα να ελέγξουν την υπόθεση, αποφάσισαν να καλέσουν για εξέταση τα εννέα πολιτικά πρόσωπα (Α. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος, Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Στουρνάρας, Γ. Κουτρουμάνης, Α. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης, Μ. Σαλμάς, Α. Λυκουρέντζος) που ελέγχονται για τους χειρισμούς τους (σ.σ. ο κ. Ε. Βενιζέλος έχει ήδη καταθέσει).
«Με ποιο σκεπτικό τους καλείτε από την στιγμή που ούτε εσείς έχετε αποφασίσει εάν έχετε αρμοδιότητα να τους ελέγξετε;» ήταν το ερώτημα δημοσιογράφων με το μέλος της επιτροπής που ανήκει στην πλειοψηφία να αδυνατεί να απαντήσει.
Επίσης, η φράση του κ. Νίκου Παρασκευόπουλου που έχει αναλάβει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τις σχετικές εισηγήσεις πως «Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη. Βουλή σημαίνει εξάλειψη» είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης να παραπέμψει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη και να μεταθέσει στους τακτικούς δικαστές την ευθύνη. Άλλωστε, η πλειοψηφία της προανακριτικής όπως και η πρωτοβουλία των κινήσεων της ανήκει ώστε να αποφύγει κάθε μεθόδευση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάλειψη του όποιου αξιόποινου.
Παραπομπή χωρίς πόρισμα
Σύμφωνα δε, με τον προγραμματισμό η επιτροπή θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις με την κλήση των εννιά πολιτικών προσώπων και στην συνέχεια θα κλείσει την υπόθεση για να την επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη χωρίς πόρισμα που να περιλαμβάνει ενδείξεις αξιόποινων πράξεων. «Εάν τελικά αποφασιστεί ότι εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα τότε θα επιστρέψουμε την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος της επιτροπής στο protothema.gr ενώ στο ερώτημα εάν η παραπομπή θα συνοδεύεται και από ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «όχι. Δεν θα υπάρχει καμία αναφορά γι αυτό και δεν θα κάνουμε επί της ουσίας ερωτήσεις στα δέκα πολιτικά πρόσωπα που θα καλέσουμε».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό την ερχόμενη Τρίτη έχουν προγραμματιστεί η καταθέσεις των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά (10:30) και Παναγιώτη Πικραμμένου (17:30). Την Πέμπτη των Δημήτρη Αβραμόπουλου (10:30) και Ανδρέα Λοβέρδου (17:30) και την Παρασκευή του Ανδρέα Λυκουρέντζου (10:30) ενώ οι υπόλοιποι θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα.
Βενιζέλος, Λοβέρδος, Κουτρουμάνης: Πρόχειρη και φτηνή σκευωρία
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση: «Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενους για μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης. Ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα θα εξετασθούν δήθεν από τη δικαιοσύνη, είναι προσβλητικός για τη δικαιοσύνη που διαβίβασε στη Βουλή τα ζητήματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η Βουλή. Η πεισματική άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εξεταστούν μάρτυρες, να συγκεντρωθούν έγγραφα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει το φόβο τους απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη».
Παρασκευόπουλος: Άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο
Μετά την εμπλοκή στην επιτροπή με την αποχώρηση των μελών της αντιπολίτευσης ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε «Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, προχώρησε σήμερα 20.3.2018 στις εργασίες της, προγραμματίζοντας τις προσεχείς της ενέργειες με ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων» για να προσθέσει «Προς το παρόν συνεχίζει τη διερεύνηση του κρίσιμου και προαπαιτούμενου θέματος της αρμοδιότητας της ίδιας της Βουλής ή των δικαστηρίων, με βάση τους όρους το άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε η διαλεύκανση να αποβεί δικαιοκρατική, αποτελεσματική και πλήρης.
Ενώ η συζήτηση αυτή εκκρεμεί μέλη – βουλευτές όλων των κομμάτων δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, με πρόφαση ότι αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά. Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο.
Καθώς δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συνεχίσει το έργο της για την απόδοση δικαιοσύνης».
Βορίδης : Ολοκληρώνεται η κυβερνητική μεθόδευση
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μάκης Βορίδης επισήμανε «σήμερα είχαμε την εξής κατάσταση: Η μειοψηφία να ζητά να συνεχίσει τις εργασίες της η επιτροπή με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης. Η δε, πλειοψηφία να υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υποθέσεως και να ζητά να έρθουν τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα όχι για να τοποθετηθούν επί της ουσίας αλλά μόνο για να τοποθετηθούν για την αρμοδιότητα»
«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό ολοκληρώνει το σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της πλειοψηφίας» υπογραμμίζει ο κ. Βορίδης για να προσθέσει «με τον ίδιο τρόπο που στηρίχθηκαν σε ανώνυμους μάρτυρες γεμάτους αντιφάσεις και δικονομικές παρατυπίες, νε τον ίδιο τρόπο που απήγγειλαν κατηγορίες και έστησαν κάλπες για σύσταση επιτροπής, με τον ίδιο τρόπο που αναγνώρισαν οι ίδιοι την αναρμοδιότητα, επιμένουν στο δρόμο της σπίλωσης των πολιτικών προσώπων και αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης. Είναι σαφές ότι εμείς οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουμε στις εργασίες αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε εαν τυχόν η επιτροπή αποφασίσει να εξετάσεις μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το όποιο θέμα αρμοδιότητας έπρεπε να εξεταστεί πριν την συγκρότηση της επιτροπής για να προσθέσει «Για να έχουμε εξάλειψη του αξιοποίνου πρέπει πρώτα να έχουμε αξιόποινο. Να έχουμε μια κρίση ότι κάποιος μπορεί να έχει κάνει αξιόποινη πράξη. Δεν θα μιλάγαμε για παραγραφή εάν δεν υπάρχει αξιόποινο. Είναι αξιόποινη πράξη ότι κάποιος περπατούσε με τον Φρουζή; Όχι. Αρα πρέπει πρώτα να γίνει έρευνα να υπάρχει αξιόποινη πράξη και τότε να συζητήσουμε την παραγραφή. Ζητάνε όλοι από την μειοψηφία και οι εμπλεκόμενοι να τοποθετηθεί η πλειοψηφία εάν υπάρχουν έστω μικρές ενδείξεις αξιόποινης πράξης. Το αρνήθηκαν. Αρνήθηκαν να ερευνήσουν ακόμα και την ένδειξη αυτών των πράξεων. Όταν παραπέμπει η δικαιοσύνη έχει ήδη πάρει θέση για την αρμοδιότητα».
Παπαθεοδώρου: Φιάσκο παρελκυστικών μεθοδεύσεων
Ο κ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου από τηγν ΔΗΣΥ είπε πως «Θεωρούμε ότι υπήρχε αρμοδιότητα της Επιτροπής να εξετάσει όλα τα στοιχεία που θα αποκαλύψουν την διαλεύκανση της υπόθεσης. Ως πρόταση από την πλειοψηφία ήρθε να εξεταστεί αν υπάρχει αρμοδιότητα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστούν τα αδικήματα ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει η Επιτροπή για την αρμοδιότητα.
Αν δεν προχωρήσει ουσιαστικά η διαδικασία εμείς θεωρούμε ότι πρόκειται περί ευτελισμού και παραβίαση των δικονομικών κανόνων» και επισήμανε «Θέλουμε κλήση μαρτύρων, των ανωνύμων, των επωνύμων, του Φρουζή και τον νυν πρόεδρο της Novartis. Η διαδικασία είναι άκυρη και δεν προστατεύονται πλέον οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Καταγγέλλουμε το επικοινωνιακό κόλπο της πλειοψηφίας και επισημαίνουμε ότι έφτασε σε ένα απίστευτο φιάσκο παρελκυστικών μεθοδεύσεων»
Αμυράς: Η κυβέρνηση οδηγεί σε ευθανασία την προανακριτική
Από το Ποτάμι ο κ. Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Σήμερα η κυβέρνηση οδήγησε σε ευθανασία την προανακριτική της Novartis. Είναι απαράδεκτο. Εμείς αποχωρούμε. Δεν θα γίνουμε φόντο και ταπετσαρία σε ένα φτηνό πολιτικό κόλπο. Και κάτι ακόμα. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μας έχει πει τη δική της άποψη για το αν έχει αρμοδιότητα ή όχι η προανακριτική. Αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Είναι φτηνό πολιτικό κόλπο και κρίμα γιατί απ’ ότι φαίνεται από το «όλα στο φως» θα πάμε στο «όλα στο σκότος».
Δρίτσας: Δεν θα επαναληφθούν τα λάθη της παραγραφής
Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της προανακριτικής Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι «η ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την υπόθεση και αυτό το ενδιαφέρον είναι απολύτως δικαιολογημένο. Από θέση του προέδρου θέλω να βεβαιώσω τους πάντες μετά λόγου γνώσεως και με απόλυτη ευθύνη πως η επιτροπή – για πρώτη φορά στα χρονικά – θα εξετάσει σχολαστικά όλες τις λεπτές παραμέτρους του συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος όταν σκάνδαλα που ταλαιπωρούσαν το πανελλήνιο οδηγούνταν σε παραγραφή. Αυτή ευθύνη ανήκει σε αυτή την Επιτροπή και δεν εννοώ μόνο στην πλειοψηφία της. θα είναι πλούτος νομολογιακά και ίσως νομοθετικά για το μέλλον των εργασιών. Ότι έχει γίνει έως τώρα έγινε στην βάση της εντολής που πήραμε από την Ολομέλεια την οποία τηρούμε κατά γράμμα.»
Πηγή protothema.