Live από Βρυξέλλες: Σκληρό παζάρι ΕΕ-Τουρκίας, παραμένουν τα εμπόδια

  • Μάρτιος 18, 2016

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ Τουρκίας για συμφωνία στο προσφυγικό.

Ωστόσο υπάρχουν εμπόδια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τέσσερα είναι τα αγκάθια στο δρόμο για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Συγκεκριμένα:

  • Τα χρήματα που θα πάρει η Τουρκία
  • Η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων
  • Η νομιμότητα του «ένας προς ένας»
  • Τα κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Live οι εξελίξεις

14:36 «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την Τουρκία ξεκίνησε με πρωινό για να συνεχίσει με μεσημεριανό. Ελπίζουμε σε μία συμφωνία πριν το δείπνο», έγραψε στο Twitter η τουρκική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.

14:27 Ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

14:25 «Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία, αλλά όχι με κάθε κόστος, όχι για τις αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε τόσο πολύ καιρό», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ.

14:23 «Σήμερα στόχος είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει σήμερα. Αν αυτό συμβεί, η εφαρμογή πρέπει να ξεκινήσει αμέσως», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας.

14:06 «Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Politico στο τελευταίο σχέδιο συμφωνίας έχει αφαιρεθεί το σημείο εκείνο που ανέφερε ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησία θα μεταφέρονται στα ηπειρωτικά για να καταγραφούν. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να γίνει από την Ελλάδα», αναφέρει το Politico επικαλούμενο αξιωματούχους.

Μάλιστα, ο γνωστός ιστότοπος αποκαλύπτει ότι τα κριτήρια επιλογής για την επανεγκατάσταση θα είναι οι ευάλωτες ομάδες, δηλαδή γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι. Αυτοί θα επαναγκαθίστανται πρώτοι.

13:30 Και δεύτερη διακοπή των συνομιλιών. Ο Νταβούτογλου συσκέπτεται με τους συμβούλους του επί τεχνικών θεμάτων. Την ίδια ώρα Μέρκελ, Ολάντ και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μια δική τους μίνι σύσκεψη.

13:02 Επέστρεψαν στο τραπέζι των συζητήσεων Τουσκ-Γιούνκερ-Νταβούτογλου
Με ένα νέου tweet ο εκπρόσωπος του Ντόναλτ Τουσκ ανακοίωσε πως η συζήτηση ξεκίνησε και πάλι

12:58 Νίκος Χριστοδουλίδης

Μέσω του twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει: «Σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες διαβουλεύσεις»

12:50 Η Ουγγαρία κλείνει τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών
Η Ουγγαρία σχεδιάζει να κλείσει τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μια ισχυρή ένδειξη της αντίθεσης της χώρας αυτής στην υποδοχή προσφύγων την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα στην Τουρκία την «κοινή θέση» τους στο θέμα αυτό.

«Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ να κλείσει τα ουγγρικά κέντρα υποδοχής», ανέφερεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο υπουργός «θα εξετάσει αν θα είναι απαραίτητα στο μέλλον».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι, περίπου 1.600 άνθρωποι στεγάζονταν στα έξι ουγγρικά κέντρα υποδοχής την 1η Μαρτίου. Η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία.

Αυτά τα έξι κέντρα θα αντικατασταθούν από δύο «φυλασσόμενες τοποθεσίες» στο Κορμέντ και στο Σεντγκοτάρντ, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα ουγγρικά ΜΜΕ, στις τοποθεσίες αυτές υπάρχουν μόνο αντίσκηνα.

Σθεναρά αντίθετη στην υποδοχή μεταναστών, η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί ως εγκληματία κάθε μετανάστη που διασχίζει τον φράχτη από συρματόπλεγμα που κατασκεύασε το φθινόπωρο η Βουδαπέστη στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία και την Κροατία.

Από τότε σχεδόν 2.200 μετανάστες έχουν καταδικαστεί σε απέλαση από την Ουγγαρία για «παράνομη διέλευση των συνόρων». Τρεις καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Η χώρα, από την οποία πέρασαν περίπου 400.000 άνθρωποι πριν από την ανέγερση των φραχτών, αρνείται κάθε αναγκαστική ποσόστωση κατανομής προσφύγων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, κυρίως στο πλαίσιο μιας συμφωνίας την οποία οι 28 αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα στην Τουρκία.

12:15 Εκπρόσωπος Τουσκ: Διακοπή της συζήτησης για τεχνικούς λόγους
Ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουρκ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διεκόπη για λίγη ώρα εξαιτίας… τεχνικών λόγων.

12:14  Καμία δήλωση από Μέρκελ και Ρέντσι
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ματέο Ρέντσι έφτασαν στη Σύνοδο Κορυφής ωστόσο δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους

11:33 Ερντογάν: Η Ευρώπη να κοιτάξει το δικό της ιστορικό
Και ενώ οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογά προχώρησε σε νέα παρέμβαση. «Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει το δικό της ιστορικό, πριν πει στην Τουρκία τι να κάνει με τους μετανάστες. Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα ακούσει την κριτική της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μόνο εάν είναι σωστή».

11:20 Πρόεδρος Λιθουανίας: Είναι θέμα χρόνου η επίτευξη συμφωνίας
Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, εκτιμά η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, λίγο πριν ξεκινήσει το επίσημο γεύμα της Συνόδου Κορυφής με καλεσμένο τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Εγραψε στο twitter: «Το τίμημα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι εξίσου υψηλό για τα δύο μέρη. Άρα, είναι θέμα χρόνου», έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter.

11:18 Ο Ολαντ δεν μπορεί να εγγυηθεί «ευτυχή κατάληξη» 
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωνε στους δημοσιογράφος λίγο πριν πως δεν μπορεί να εγγυηθεί «ευτυχή κατάληξη» στις συζητήσεις, διατηρώντας επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα των εργασιών.

10:30 Γιούνκερ, Νταβούτογλου, Τουσκ πριν ξεκινήσει η τριμερής

10:19 Ο Νταβούτογλου προσερχόμενος στη συνάντηση με Τουσκ και Γιούνκερ τόνισε τη σημασία μιας συμφωνίας για το προσφυγικό και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε τρόπο να έχουν οφέλη και οι δύο ήπειροι αλλά και το πώς θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία. Πρέπει να δούμε και το θέμα των αριθμών και το ανθρωπιστικό ζήτημα. Ελπίζω ότι θα πετύχουμε το στόχο μας να λύσουμε το θέμα το προσφυγικό αλλά και να συσφίξουμε τη σχέση μας με την ΕΕ».

07:00 Τούρκος αξιωματούχος: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τής Τουρκίας στην ΕΕ.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 28 χθες βράδυ

Το Κυπριακό και η βίζα είναι τα δύο θέματα που θέτει επιτακτικά η Τουρκία για να κλείσει τη στρόφιγγα των ροών από τα παράλιά της προς την Ευρώπη, αλλά οι Ευρωπαίοι επί της ουσίας δεν θέλουν να τα δώσουν.

Το στίγμα για σκληρή γραμμή της Λευκωσίας στο θέμα των κεφαλαίων έδωσε από νωρίς χτες ο Νίκος Αναστασιάδης κάνοντας λόγο για βέτο, ενώ στο συμβούλιο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έριξε βέλη για τις απαιτήσεις της Άγκυρας λέγοντας «όχι» στο άνοιγμα κεφαλαίων που κρατά παγωμένα η Κύπρος.

«Αυτά που παίρνει η Τουρκία από την συμφωνία είναι ήδη αρκετά. Η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι με ξεπάγωμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος. Προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι η επίλυση του κυπριακού και το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, ουσιαστικά υπονομεύει το ενδεχόμενο αυτό».

Μάλιστα νωρίτερα στη σύνοδο των σοσιαλιστών είχε ζητήσει να στηρίξουν οι Σοσιαλιστές τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη γιατί οι Τούρκοι επί της ουσίας στοχεύουν στην ακύρωση λύσης του Κυπριακού, που για πρώτη φορά είναι κοντά.

Με μια αιχμή έφτασε στη Σύνοδο Κορυφής ο Αχμέτ Νταβούτογλου. «Η Τουρκία δέχτηκε 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από πουθενα»… δήλωσε νωρίτερα.

Δύσκολο να «καταπιούν» οι ηγέτες την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
«Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να υλοποιηθεί και κινείται στα όρια ως προς το διεθνές δίκαιο». Η πρόεδρος της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite, συνόψισε με πέντε λόγια την δυσκολία στο να υπάρξει συμφωνία πάνω στο σχέδιο που προβλέπει ότι θα αποστέλλονται στην Τουρκία όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας οι οποίοι έφτασαν παράνομα στην Ελλάδα.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στις 13:00 θα υπάρξει γεύμα των 28 ηγετών.
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναγνώρισε επίσης την δυσκολία του εγχειρήματος.
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά για να είμαι ειλικρινής είμαι πιο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», δήλωσε στο ξεκίνημα της συνόδου.
Η Ανγκελα Μέρκελ μίλησε στο ίδιο ύφος.
«Πιστεύω ότι είναι πιθανόν να υπάρξει συμφωνία, αλλά είμαι συγκρατημένη γιατί μένουν πολλά πράγματα να ρυθμιστούν».
Η καγκελάριος ζητάει με επιμονή την ύπαρξη συμφωνίας ώστε να αποθαρρυνθούν οι παράνομοι μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη. Είχε διαπραγματευθεί προσωπικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό τους όρους μιας συμφωνίας ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου. Αλλά δεν κατόρθωσε κάτι, οι Ευρωπαίοι έδωσαν στον εαυτό τους περιθώριο 10 ημερών.

Δύσκολοι όροι από την Τουρκία
Αν γίνει δεκτή η αρχή της επαναπροώθησης, η υλοποίησή της θέτει πολλά ηθικά προβλήματα. Οι όροι που θέτει η Αγκυρα (νέα οικονομική βοήθεια 3 δις, βίζες και διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ) κάνουν πολλούς ηγέτες να αντιδρούν. «Η Τουρκία ζητάει πολλά. Δεν θα δεχθώ μια διαπραγμάτευση που μοιάζει με εκβιασμό» δήλωσε την Πέμπτη ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.
«Η συμφωνία που προτείνεται δεν πείθει, παρά τις εγγυήσεις που δίνονται», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ξεβιέ Μπετέλ. Ακόμη πιο αυστηρός ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. «»Καμία παραχώρηση δεν θα γίνει στην Τουρκία στα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή στα κριτήρια απελευθέρωσης της βίζας», δήλωσε.

Τι πρέπει να αναγνωρίσει η Ελλάδα
Ολο το παιχνίδι αυτής της Συνόδου συνίσταται στο να αναγνωριστεί η Τουρκία ως «ασφαλής χώρα» από την Ελλάδα ώστε να επιτραπούν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών. Ο Τουσκ θα πρέπει να βρει την φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψιν όλες τις ευαισθησίες των ηγετών και των κρατών μελών. «Η συμφωνία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους, να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να βοηθάει πραγματικά για να επιλύσουμε την κρίση», δήλωσε.
«Εχει σημειωθεί πρόοδος από όλους, αλλά παραμένουν δύο μείζονα εμπόδια: η νομιμότητα της επαναπροώθησης και οι αντιρρήσεις της Κύπρου» σημειώνουν πηγές από το περιβάλλον του Ντόναλντ Τουσκ.

«Περιμένουμε δύσκολες συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής» συμπληρώνου.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ένωση δεν έχει άλλη επιλογή από την συμφωνία. «Δεν υπάρχει εναλλακτική» προειδοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Πηγή:iefimerida

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ