(upd5) Η τουρκική επιθετικότητα, που εκφράζεται με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κυριάρχησε στις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, με την ελληνική πλευρα.
Ο M. Pompeo συναντήθηκε διαδοχικά το Σάββατο 5/10 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εθνικης Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια.
Η ελληνική πλευρά έθεσε μετ΄επιτάσεως το ζήτημα στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Pompeo να δηλώνει, πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις» μετά την υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), που επιταχύνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον.
Pompeo: Στο πλευρό της Ελλάδας οι ΗΠΑ
Θερμές χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος το απόγευμα του Σαββάτου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.
Σημειώνοντας πως αισθάνεται τιμή που επισκέπτεται το λίκνο της Δημοκρατίας και νιώθει πως είναι ανάμεσα σε φίλους.
Διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ότι το μέλλον της είναι πολύ λαμπρό και πως έχει προχωρήσει σε θαρραλέα βήματα για την οικονομική της ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στις σημερινές του επαφές στην Αθήνα, ο Pompeo τις χαρακτήρισε εξαιρετικές.
Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, έστειλε το μήνυμα πως «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».
Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ερωτηθείς αν αναμένουμε κυρώσεις, απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί» και ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι’ αυτό.
Κατέστησε σαφές πως η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν σχετίζεται με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ότι αφορά μόνο τις δύο χώρες που την υπέγραψαν.
«Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε γιατί ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ» ανέφερε και έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή, προσθέτοντας θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις δυνατότητες των δύο χωρών για να εργαστούν στρατιωτικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως κάθε κράτος στον κόσμο έχει συμφέρον να προστατεύει την κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο και σε αυτή την περίπτωση και το δίκαιο που αφορά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και συμπλήρωσε ότι μερικές φορές κράτη προσποιούνται ότι δεν κατανοούν αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες.
Στο Μαξίμου ο Pompeo
Πρώτος σταθμός του M. Pompeo το πρωί του Σαββάτου 5/10 ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, οπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και ζήτησε τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης λίγο πριν τις 10:30 τον υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και κατά τον χαιρετισμό του πριν από την έναρξη της συνάντησης έκανε αναφορά στις συζητήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εμπορίου κ. Ross, με τον οποίο συζήτησε τις κοινές οικονομικές προοπτικές και παρουσίασε αναλυτικά τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται, στην Ελλάδα, αλλά και τις επαφές του με τους Έλληνες ομογενείς, ενώ δήλωσε «ευτυχής που η εν λόγω επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ γίνεται 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης και «συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».
«Η έλευσή σας συμπίπτει με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός να διαμορφώσουμε μια νέα πορεία για την χώρα μας.
Αφήνοντας πίσω τις δύσκολες μέρες μιας πολύπλευρης κρίσης και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
Ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής αντιξοότητας με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις, οδεύουμε με σταθερά βήματα προς την ανάκαμψη.
Σε συνθήκες απόλυτης πολιτικής σταθερότητας, λάβαμε ήδη σαφή μέτρα που την υπηρετούν: Πήραν τέλος οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Επιχειρήσεις και πολίτες ανακουφίζονται από την υψηλή φορολογία.
Μειώνουμε το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις.
Και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι «οι συνομιλίες μας στην Αθήνα, αυτές τις ημέρες, εκτείνονται σε ευρύ φάσμα θεμάτων.
Η Άμυνα, η Οικονομία -με αιχμή την Ενέργεια, τον Τουρισμό και το Εμπόριο- όπως και οι πολιτιστικές σχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μας.
Είμαστε αποφασισμένοι να την ενισχύσουμε και άλλο».
Εξέφρασε την ικανοποίησή του που συμφώνησαν για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, «που ενισχύει το κοινό στρατιωτικό και ευρύτερα στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ πάντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
Πολύ περισσότερο όταν στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, και συνοδευόμενα συχνά από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική».
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον M. Pompeo τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα.
Η πρακτική της γειτονικής Τουρκίας «δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα.
Για τις εξελίξεις, αυτές, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και με επίσημες αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο.
Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.
Προσδοκώ, στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει τελικά, στη διαμόρφωση ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ανέφερε ακόμη για την Ελλάδα πως «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», ενώ χαιρέτισε το ότι «ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα».
Όπως ανέφερε «οι οικονομικές μας σχέσεις βελτιώνονται σε βάση σταθερή.
Η απόκτηση των ναυπηγείων στη Σύρο από την εταιρεία ONEX και, πιο πρόσφατα, το έντονο ενδιαφέρον των αμερικάνικων πολυεθνικών Pfizer και Cisco να επενδύσουν στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πολύ μεγάλο και έμπρακτο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για το έργο στο Ελληνικό συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.
Στην οικονομία της και στο υψηλά εξειδικευμένο δυναμικό της».
Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης εκείνης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως «και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, έχοντας κατά νου τη συμμετοχή της EXXON MOBIL στους διεθνείς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κρήτης».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας, ενώ σημείωσε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.
Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους, ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo, απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, σημείωσε ότι με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά», ενώ αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Τόνισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο.
Ακόμη, ανέφερε ότι οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.
Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Pompeo
Με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Pompeo, συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
Ο Μ. Pompeo επισκέφτηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.
Κατά την συνάντηση των δυο ανδρών, τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συζητήθηκαν η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της περιοχής με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.
Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Pompeo – Συνάντηση με Δένδια
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Ν. Δενδια, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ.
Και οι δυο, στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην τουρκική προκλητικότητα, με τον Ν. Δένδια να λόγο για σωρεία παραβάσεων από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και τον M. Pompeo να αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», αλλά και πως δεν είναι αποδεκτές οι παράνομες γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα και «θέλουμε αποκλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και Κύπρο».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είπαμε στην Τουρκία ότι παράνομες δράσεις σε διεθνή ύδατα δεν είναι αποδεκτές» και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να είναι μόνο νόμιμες οι ενέργειες που γίνονται, αλλά και πως «ήδη έχουμε ξεκαθαρίσει στους Τούρκους τη θέση μας για την αγορά των ρωσικών S – 400».
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε.
Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτέλεσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά.
Υπάρχουν όρια.
Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».
«Ως Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε ξεκαθαρίσει ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται βάσει διεθνών κανόνων», σημείωσε.
«Δεν θα σας πω τι είπα στον κ. Μητσοτάκη, αυτό που θα σας πω είναι ότι το ξεκαθαρίσαμε πως επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα είναι σύμφωνα με κάποιους διεθνείς κανόνες.
Και είπαμε στην Τουρκία ότι θα αναλάβουμε δράσεις διπλωματικές για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε έννομες ενέργειες όπου κυριαρχεί το διεθνές δίκαιο», είπε σε άλλο σημείο.
«Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα «η Ελλάδα να είναι πάντα στενός μας σύμμαχος», σημειώνοντας πως «οι χώρες μας ενέκαθεν ήταν συνδεδεμένες και διατηρούσαν άριστες σχέσεις», αλλά και συμφωνώντας με τη δήλωση του Ν. Δενδια ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο απόγειό τους.
Υπογράμμισε επίσης ότι η «νέα κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στην ευημερία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της ώστε αμερικανικές εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα».
Ακόμη, διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν σύμμαχος της Ελλάδας σε πολλά θέματα ενέργειας, «για την ευημερία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου», σημειώνοντας ότι υπό αυτό το πρίσμα τον περασμένο διάστημα συναντήθηκε με την ηγεσία της Κύπρου και του Ισραήλ, που θέλουν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας.
Όπως είπε, «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και κανένας να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο», συμπληρώνοντας πως «θέλουμε να κάνουμε τη σχέση αυτή πιο μόνιμη».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, τόνισε πως οι ελληνο- αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο ιστορικό του απόγειο, με επιστέγασμα το Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ που εκτείνεται σε ένα πλήθος θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, προσθέτοντας πως «η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για εμάς».
Όπως ανέφερε «η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας», εκφράζοντας παράλληλα μεγάλη ικανοποίηση για την υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ).
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας σήμερα, αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων».
Μάλιστα, σημείωσε ότι « Άμυνα και Ασφάλεια, εμπόριο, επενδύσεις, ενέργεια είναι μερικοί από τους τομείς που ΗΠΑ και Ελλάδα διατηρούν μια άριστη συνεργασία».
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειρηνικής συνεργασίας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Όπως είπε, «όλοι οφείλουμε και πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων.
Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων.
Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών.
Όποια χώρα και όποια ηγεσία δεν το καταλαβαίνει αυτό βρίσκεται απλώς σε μία άλλη εποχή και ειλικρινά εμείς επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, αντιλαμβανόμεθα τις θέσεις όλων, αλλά λειτουργούμε πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που ο 21ος αιώνας έχει επιβάλει σαν απόλυτο κεκτημένο».
Τέλος, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές προσκήνιο.
Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και εταίρους της και εκπληρώνει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo, πέρασε το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών στις 12:20, όπου τον υποδέχτηκε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος και τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.
Στην Αθήνα ο Pompeo – Σειρά συναντήσεων
Στην Αθήνα έφτασε την Παρασκευή (4/10) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo, τον οποίο υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, J. Pyatt ο Νίκος Δένδιας είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογο του.
Το Σάββατο 5/10 ο M. Pompeo συναντηθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτακη, ενώ στη συνέχεια είχε συνομιλίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ν. Δένδια, με τον οποίο θα υπέγραψαν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Το απόγευμα του Σαββάτου ο Mike Pompeo πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ αύριο, Κυριακή 6/10, θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση του State Department
Τις στενές και ισχυρές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή του Mike Pompeo στην Αθήνα.
Η ανακοίνωση ξεκινά με μία δήλωση του Pompeo από τις 17 Ιουλίου 2019, στην οποία τονίζει ότι: «Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή».
Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «ο ΥΠΕΞ Pompeo θα μεταβεί στην Αθήνα, από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου 2019, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Δένδια και του υπουργού Άμυνας Παναγιωτόπουλου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά για θέματα άμυνας και ασφάλειας, εμπόριο, επενδύσεις, ενέργεια, έρευνα και επιχειρήσεις, πολιτισμό και τέχνες.
Ο ΥΠΕΞ θα μιλήσει στην Ελλάδα και για τη δυναμική ανάπτυξης της σχέσης των δύο χωρών.
Pyatt (Πρέσβης ΗΠΑ): Η επίσκεψη Pompeo εμβαθύνει τους ελληνοαμερικανικούς δεσμούς
Με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, J. Pyatt καλωσορίζει τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Pompeo, και υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη έρχεται σε μια στιγμή εξαιρετικής ευκαιρίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και εμβαθύνει τους δεσμούς στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, της άμυνας και πολλών άλλων.
Αυξάνει ταχύτητα η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας
• Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται σε ιστορικό σημείο.
Η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
• Στις 7 Οκτωβρίου 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα συγκαλέσουν τη δεύτερη επανάληψη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας.
Σε αυτόν τον διάλογο, οι ηγέτες των Η.Π.Α. θα συναντηθούν με τους Έλληνες ομολόγους τους για να συζητήσουν πώς μπορούμε να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας, ειδικά στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, καθώς και τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.
• Οι Η.Π.Α. και η Ελλάδα συνεργάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο για την επέκταση της περιφερειακής συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω της ομαδοποίησης «3 + 1» με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο.
Ανάπτυξη διμερών οικονομικών σχέσεων
• Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν ισχυρή διμερή οικονομική σχέση.
Μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ανατολική Μεσόγειο.
• Η αξία των αμφίδρομων εμπορικών συναλλαγών και υπηρεσιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας έφθασε τα 2,8 δισ. δολάρια το 2018, δηλαδή αύξηση άνω των 490 εκατομμυρίων δολαρίων ή 21% από το 2017.
Οι εξαγωγές υπηρεσιών ανήλθαν σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 210 εκατομμύρια δολάρια (23%) από το 2016.
• Σύμφωνα με το πρόγραμμα SelectUSA του Υπουργείου Εμπορίου, οι αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018 ήταν 1,4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 16% από το 2017.
• Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνονται.
Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει κέντρο R&D 200 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη.
Η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει € 10-12 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναπτύξει τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις, για Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και ειδικές εφαρμογές για τη γεωργία.
• Τον Μάιο, η Ελλάδα ενώθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με περισσότερες από τριάντα χώρες για την ανάπτυξη των Προτάσεων της Πράγας, οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικτύων 5G με βάση τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου.
Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους συνεργάτες στην αλυσίδα εφοδιασμού 5G της.
Η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή
• Η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
• Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μας για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Άμυνας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη Σούδα.
Το MDCA επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.
Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.
• Η ενεργειακή ασφάλεια είναι θεμελιώδης για την οικονομική ασφάλεια, την πολιτική ασφάλεια και την κυριαρχία.
Η Ελλάδα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη μέσω του σύντομου προς ολοκλήρωση αγωγού ΤΑΡ.
Κατά το τελευταίο έτος, ο όγκος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αποστολών από τις Ηνωμένες Πολιτείες – έχει διπλασιαστεί και το LNG θα αντικαταστήσει σύντομα τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδας -Βουλγαρίας και ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα προωθήσουν αυτή την τάση.
Οι στενές σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας
• Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν μια ισχυρή και αυξανόμενη σχέση που βασίζεται στον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, των προτύπων και των παραδόσεων του άλλου.
• Οι νέοι μας σπουδάζουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό και ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας.
Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2016 – 2017, οι φοιτητές των ΗΠΑ που επέλεξαν την Ελλάδα για το πρόγραμμα σπουδών τους στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 21,1%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 17η θέση παγκοσμίως για σπουδές στο εξωτερικό για φοιτητές από τις ΗΠΑ.
Ομοίως, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 3,3% κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2017-18.
• Από το 1948, περισσότεροι από 5.500 Έλληνες και Αμερικανοί έχουν διασχίσει τον Ατλαντικό για να δραστηριοποιηθούν ως μελετητές, ερευνητές, φοιτητές και διδάσκοντες της Fulbright.
Οι κίνδυνοι για τα Βαλκάνια
Ο κ. Pompeo βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε αρκετές βαλκανικές χώρες, με τελευταίους σταθμούς το Μαυροβούνιο και τη Β. Μακεδονία.
Δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών για τους κινδύνους από τις κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία και τις υποδομές, αλλά και για την «ολέθρια» επιρροή των «ρωσικών τρολ».
«Όπως το έκανα και σε άλλα ταξίδια μου στην Ευρώπη, προειδοποίησα επίσης για τους κινδύνους που κρύβουν οι κινεζικές επενδύσεις σε ευαίσθητες τεχνολογίες και τη στρατηγική δωροδοκιών της Κίνας για να εξασφαλίζει συμβάσεις» για έργα υποδομών, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας στην Οχρίδα.
«Θέλουμε να επιτύχει η Βόρεια Μακεδονία, όχι να παλεύει με τη διαφθορά και το χρέος», πρόσθεσε.
Η σύντομη επίσκεψη του Pompeo στις δύο μικρές χώρες των Βαλκανίων είχε ως στόχο να συζητηθεί ο ρόλος τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Μετά τις συναντήσεις που είχε στη Βόρεια Μακεδονία, ο Πομπέο επισκέφθηκε μια Ορθόδοξη εκκλησία του 9ου αιώνα, μια από τις παλαιότερες στην περιοχή.
Η Κίνα έχει συμπεριλάβει τις βαλκανικές χώρες στην εμπορική πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» και έχει χορηγήσει δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων, δρόμων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ρωσία, που διατηρεί στενούς δεσμούς με ορισμένες από τις χώρες των Βαλκανίων, αντιτίθεται ανοιχτά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.
«Η καρδιά και ο νους των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας θα έπρεπε να οδηγούν τη χώρα μπρος τα εμπρός, όχι τα ρωσικά μποτ και τρολ στα κοινωνικά δίκτυα», είπε ο Pompeo, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, δίπλα στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονιας, Zoran Zaev.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η Γερουσία των ΗΠΑ θα επικυρώσει το πρωτόκολλο εντός του φθινοπώρου «ώστε να μπορέσουμε και επισήμως να σας αγκαλιάσουμε στην ομάδα του ΝΑΤΟ».
«Στείλατε στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πλάι μας τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν.
Συμβάλατε στον συνασπισμό που νίκησε το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους», υπενθύμισε.
«Η Βόρεια Μακεδονία είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που δεν έχει εκκρεμή ζητήματα με κανένα γείτονά της.
Η συμφωνία με την Βουλγαρία και την Ελλάδα αποτελούν ιστορικές αποφάσεις και καθοριστικά βήματα για την υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε ο Zaev.
Ο Pompeo τόνισε ότι η ενίσχυση του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ συμβολίζει και την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες που φέτος συμπληρώνουν 25 χρόνια .
«Υποστηρίζουμε τις συμφωνίες φιλίας και συνεργασίας της χώρας σας με την γειτονική Ελλάδα και Βουλγαρία κάτι που καθιστά πραγματικότητα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» δήλωσε.
Ο Pompeo είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία από το 2001.
Εξοπλισμοί
Νωρίτερα, από την Ποντγκόριτσα, ο Pompeo είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας ύψους 36 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση ελαφρών στρατιωτικών οχημάτων στο Μαυροβούνιο.
Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με το Μαυροβούνιο στον τομέα των πληροφοριών, μέσω της οποίας «καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα λογισμικό αναβάθμισης εναντίον του τελευταίου ρωσικού κακόβουλου λογισμικού, το οποίο τώρα προστατεύει εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές παγκοσμίως».
Το ταξίδι του Pompeo στη νότια Ευρώπη επισκιάστηκε από την έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επειδή ζήτησε από την Ουκρανία να ερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν, τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα αυτό.
Πηγη .bankingnews.gr