Η συναίνεση καίγεται νωρίς και σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, στο οποίο τουλάχιστον, άπαντες συμφώνησαν να φορεθεί «εθνική φανέλα».
Αυτό τουλάχιστον χρεώνει το Μαξίμου στη Ν.Δ, λέγοντας πως οι τελευταίες παρεμβάσεις των κορυφαίων στελεχών (π.χ του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος χαρακτήρισε «μοιραίο πρωθυπουργό» τον Αλέξη Τσίπρα) δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της εθνικής συναίνεσης.
Η κυβέρνηση άλλωστε είναι προφανές πως αντιλαμβάνεται τη συναίνεση στο μείζον θέμα του Προσφυγικού σαν «λευκή επιταγή» προς τον Αλέξη Τσίπρα, την οποία προφανώς και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να την παράσχει.
Ήδη η Συγγρού έχει διαμηνύσει ότι ο λόγος που ζήτησε να πραγματοποιηθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν από την αναχώρηση του κ. Τσίπρα για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας είναι κυριότατα γιατί δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση.
Ωστόσο, παρά τη σκληρή κριτική που άσκησε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από κυβερνητικής πλευράς αλλά και τις διπλωματικές ακροβασίες της (όπως θεωρεί τη διμερή ένταση με την Αυστρία), διαμήνυσε ότι θα στοιχηθεί, εάν τελικώς χρειαστεί, πίσω από τη στρατηγική της κυβέρνησης για άσκηση βέτο στη Σύνοδο «τινάζοντας» στον αέρα το κοινό κείμενο συμπερασμάτων.
Στο διά ταύτα του Προσφυγικού, η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις προς τη Βιέννη και κλιμακώνει τη διμερή ένταση, μετά την άρνησή της να δεχθεί την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας εάν δεν άρει η χώρα τη μονομερή απόφαση για κλείσιμο των συνόρων της.
«Να τη δεχθούμε για να μας πει τι; Ότι έχει πρόβλημα; Πρόβλημα και μάλιστα πολλαπλάσιο της Αυστρίας αντιμετωπίζουμε κι εμείς. Πρώτα να ανοίξει τα σύνορα η χώρα της και μετά να συζητήσουμε ό,τι θέλει», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για την από κοινού επιλογή ΥΠΕΞ και Μαξίμου να οδηγήσουν την κόντρα με τη Βιέννη στα άκρα.
Ακραία πόλωση
Στο μεταξύ, η επικοινωνιακή ζέση με την οποία περιβάλλει το Μαξίμου την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς (για την οποία «απειλεί» την αντιπολίτευση με σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής), είναι ενδεικτική της ακραίας πόλωσης υπό την οποία σκοπεύει να πορευθεί το επόμενο διάστημα ανεξαρτήτως των οικονομικών και εθνικών εξελίξεων, (αναλυτικό ρεπορτάζ στο «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί).
Το ύψωμα της «ρομφαίας» περί πάταξης της διαφθοράς, ήτοι το δόγμα «αντί άρτου, θεάματα», εκτιμούν στο Μαξίμου ότι αποτελεί win-win στρατηγική είτε οδηγηθούν σε επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης διά μέσου -προφανώς- της ψήφισης εξαιρετικά σκληρών μέτρων (η περικοπή συντάξεων είναι πλέον πανθομολογούμενο εντός του κυβερνητικού νυμφώνος «μυστικό») είτε οδηγήσουν εαυτούς σε «ηρωική» έξοδο, αφήνοντας την διαπραγμάτευση στα μισά, την αξιολόγηση στον «αέρα» και τη χώρα με «σφραγισμένα» σύνορα και εγκλωβισμένους εντός της χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Προς ώρας και όσο οι εξελίξεις -εθνικές τε και οικονομικές- είναι πιο ρευστές κι από το νερό, σταθερός στρατηγικός σχεδιασμός στο Μαξίμου δεν υπάρχει.
Η πραγματική αυτήν τη φορά εμπλοκή ωστόσο μεταξύ Θεσμών ευρωπαϊκών (Κομισιόν-ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του «άτεγκτου Τόμσεν», αφήνουν την κυβέρνηση αμέτοχη και ανήμπορη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.
Όπερ σημαίνει πως «εάν περάσει των Ευρωπαίων τότε και τα μέτρα θα ψηφιστούν και η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κουραστούν στο ζέσταμα όσοι ετοιμάζονται για οικουμενική κυβέρνηση ή για εκλογές», όπως ανέφερε, συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Εάν όμως -συνέχισε ο ίδιος- η χώρα βρεθεί έκθετη από τις εσωτερικές έριδες των Θεσμών και ζητηθούν μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων του Ιουλίου, τότε ο δρόμος της κάλπης ανοίγεται καθάριος μπροστά στον Α. Τσίπρα, ο οποίος -ακόμη- διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Πηγή: capital