Σε Προανακριτική Επιτροπή στέλνει μόνο τον Παπαγγελόπουλο η ΝΔ για τη Novartis – Άνοιξε ο φάκελος της δικογραφίας
Η δικογραφία αναφέρεται στους Αλ. Τσίπρα και στον πρώην υπουργό Δ. Παππαγελόπουλο.
Στο πλαίσιο αυτό, ειλημμένη φαίνεται πως είναι η απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προτείνει τη σύσταση από τη Βουλή, Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για όσα φέρεται να του καταμαρτυρούνται στην ενορχήστρωση της σκευωρίας κατά δέκα πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης με πρόσχημα το σκάνδαλο Novartis.
Αντίθετα στην κυβερνητική παράταξη κατέληξαν στην απόφαση να μην στραφούν κατά του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώ τονίζουν ότι η στάση τους είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη και ότι ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας επί του συγκεκριμένου ζητήματος την Τρίτη με συνεργάτες του είπε χαρακτηριστικά ότι «εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια.
Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της ιστορίας», κλείνοντας έτσι προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό το κεφάλαιο και ξεκαθαρίζοντας σε ένα μεγάλο βαθμό τα πράγματα και τις εξελίξεις που θα έχουμε στο μείζων αυτό ζήτημα το προσεχές διάστημα.
H δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε από έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών περί σκευωρίας στις έρευνες για την υπόθεση NOVARTIS, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από την περασμένη Δευτέρα και παρέμενε κλειδωμένη στο γραφείο 164 στον πρώτο όροφο, μέχρι την ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια.
H ανακοίνωση έγινε σήμερα, καθώς από τη Δευτέρα δεν είχε προγραμματιστεί νομοθετικό έργο ή κοινοβουλευτικός έλεγχος. Με την ανακοίνωσή της τα κόμματα μπορούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της.
Οι εμπλεκόμενοι, όμως, είναι εκείνοι που μπορούν να λάβουν το αντίγραφό της.Πρόταση άσκησης δίωξης κατά μέλους της κυβέρνησης ή υφυπουργού
Η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη εναντίον όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο για την ευθύνη των υπουργών. Για την άσκηση δίωξης απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής.
Η πρόταση για την άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που -σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη υπουργών- είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση -από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο- του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.
Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές.
Η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μυστική και η απόφαση απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Όμοια πλειοψηφία, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, απαιτεί και το αίτημα ανάθεσης του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο αν αποφασιστεί συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι κληρώνονται με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Τι αναφέρει το διαβιβαστικό:
Οι καταθέσεις των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, τα υπομνήματά τους και τα συνημμένα σε αυτά έγγραφα, είναι όσα διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς αξιολόγηση. Όπως, ειδικότερα, αναφέρει το διαβιβαστικό έγγραφο που υπογράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής:
«Σας διαβιβάζουμε χωρίς αξιολόγηση, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 86 παρ.1 και 2 του Συντάγματος και των άρθρων 1 και 4 του Ν. 3126/2003 «Περί ποινικής ευθύνης υπουργών», όπως ισχύει, καθώς και του άρθρου 153 του Κανονισμού της Βουλής (όπως ισχύει):
α) Αντίγραφο της από 10.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Αντωνίου Σαμαρά του Κωνσταντίνου, οικονομολόγου-βουλευτή-πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, μετά του συνημμένου σ’ αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ’ αυτό εγγράφων.
β) αντίγραφο της από 9.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Δημητρίου Αβραμόπουλου, Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, μετά του συνημμένου σ΄αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ΄αυτό εγγράφων.
γ) αντίγραφο της από 11.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθηγητή πανεπιστημίου-δικηγόρου-πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μετά του συνημμένου σ΄αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ΄αυτών εγγράφων και
δ) αντίγραφο της από 12.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, μετά των σχετικών εγγράφων, που κατατέθηκαν από τον ίδιο, καθώς και τα λοιπά αντίγραφα της ποινικής προκαταρκτικής δικογραφία, η οποία σχηματίζεται σε εκτέλεση της υπ. Αριθ. ΕΠΔ 170/26-7-2019 παραγγελίας του Αναπληρωτή Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου Δασούλα, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως και πίνακα περιεχομένων με κατάταξη σε υποφακέλλους και κατά σειρά, μόνον κατά το μέρος που στη δικογραφία αυτή εμπεριέχεται καταγγελία κατά των α) Αλεξίου Τσίπρα, πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας και β) Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
Το μεσημέρι αναμένεται η ανακοίνωση από τον Σταύρο Καλαφάτη
Οι πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα θέλουν τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρο Καλαφάτη να κάνει σχετικές ανακοινώσεις περί το μεσημέρι και όλα δείχνουν ότι θα ανακοινώσει την πρόθεση της κυβερνητικής παράταξης να προτείνει Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης με εγκαλούμενο τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Πάντως, η απόφαση της Βουλής αναμένεται να ληφθεί περί τις αρχές του Οκτωβρίου ή τέλος Σεπτεμβρίου γιατί όλη την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απουσιάζει στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Άμα τη επιστροφή του, στις 29 του μήνα και συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες της μεθεπόμενης εβδομάδας, θα έχουμε τη συζήτηση της πρότασης στη Βουλή και βεβαίως την, κατά πάσα πιθανότητα, απόφαση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Από το στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η πρώτη αντίδραση κάνει λόγο για φτηνό τακτικισμό και για φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν.
Στην ουσία, η Κουμουνδούρου, προσπαθεί να «πετάξει το γάντι» στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο, δηλαδή τον κ. Τσίπρα και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη, δηλαδή τον κ. Σαμαρά. Καθώς, όπως υπογραμμίζουν, αυτό που σκαρφίστηκε ο κ. Μητσοτάκης είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η σκευωρία αυτή ενορχηστρώθηκε με βάση και όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και είναι κατά την εκτίμησή τους επαρκής η διερεύνηση της δικής του εμπλοκής τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Σε καμία περίπτωση πάντως, και για λόγους πολιτικής τακτικής, η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει τοξικό κλίμα, ούτε κλίμα οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν θέλει να μετακινηθεί η συζήτηση σε αυτό.
Αλλά, από την άλλη μεριά βεβαίως, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο όλο αυτό το φιάσκο που δημιουργήθηκε, όλη αυτή η ενορχήστρωση, να στοχοποιηθούν δέκα κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας όχι επειδή είχαν κάποια άμεση ή έμμεση εμπλοκή στην υπόθεση αλλά επειδή θεωρούνταν αντίπαλοι της προηγούμενης κυβέρνησης.
Πηγη
www.bankingnews.gr