Προϋποθέσεις για ξένες επενδύσεις

  • Νοέμβριος 19, 2015
Στο αισιόδοξο σενάριο επιστροφής των ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά, ο κλάδος των γραφείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Σημαντική ανάκαμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εγχώρια αγορά ακινήτων προβλέπεται από το 2016, κυρίως από ξένους επενδυτές που «ποντάρουν» στο αισιόδοξο σενάριο ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το νέο έτος. Ασφαλώς, προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη αυτή είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η εξομάλυνση της εκταμίευσης των δόσεων από τους δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα βρεθούν στο επίκεντρο, τόσο κατά το 2016 όσο και στο διάστημα που απομένει έως ότου ολοκληρωθεί το 2015, καθώς υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, με τα κτίρια γραφείων να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη μερίδα του ενδιαφέροντος.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σχετική αναφορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας. Παράλληλα, η Savills κάνει λόγο και για άνοδο του ενδιαφέροντος από επενδυτές ευκαιριακού χαρακτήρα για την απόκτηση μεγάλων χαρτοφυλακίων ακινήτων από κατασχέσεις, ή ακόμα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έχουν ως ενέχυρο ακίνητα. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, τόσο η Eurobank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς αναζητούν επενδυτές για τον σκοπό αυτό. Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου επιχείρησε να διαθέσει μια σειρά ακινήτων της χωρίς αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της Savills στην Ελλάδα, ανάλογες κινήσεις προετοιμάζουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν την ρευστότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη από τις αρχές του μήνα, μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια εξετάζουν περιπτώσεις ακινήτων στην ελληνική αγορά, είτε για να συμμετάσχουν σε πλειστηριασμούς είτε για να τα αποκτήσουν απευθείας από τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες τους, προτού αυτά αποτελέσουν αντικείμενο κατάσχεσης. Μεταξύ των επενδυτών από το εξωτερικό που «έχουν βάλει στο μικροσκόπιο» την ελληνική αγορά και τα «κόκκινα» δάνεια, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται όμιλοι όπως Dromeus Capital, Paulson & Co, Αpollo Management, Cerberus, Fortress, Baubost, Third Point και York Capital Management.

Οι κινήσεις των ομίλων αυτών θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, κυρίως τα επιχειρηματικά που έχουν ως ενέχυρο ακίνητα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πρόκειται να βρεθούν κυρίως ξενοδοχειακά ακίνητα και κτίρια γραφείων. Αλλωστε, δεν αποτελεί μυστικό ότι πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων τους.

Πηγή: Kathimerini

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ