Εκτίμηση στελεχών του real estate είναι πως σύντομα ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών που είναι εγγεγραμμένος σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, θα διατεθεί ξανά προς μακροχρόνια μίσθωση.
Ηαύξηση των καταχωρημένων διαθέσιμων καταλυμάτων και η διάχυση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων σε περισσότερες περιοχές, οδηγεί σε περιορισμό του εισοδήματος που αποφέρει στον κάθε ιδιοκτήτη η δραστηριότητα αυτή, σε σχέση με τα προηγούμενα ένα ή δύο χρόνια. Εκτίμηση στελεχών του real estate είναι πως σύντομα ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών που είναι εγγεγραμμένος σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, θα διατεθεί ξανά προς μακροχρόνια μίσθωση.
Ως εκ τούτου το επόμενο διάστημα η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω πλατφορμών, η οποία συνέβαλε τα τελευταία χρόνια στην εστιασμένη σε ορισμένα γεωγραφικά σημεία της χώρας ανάκαμψη της αγοράς του real estate, με αύξηση αξιών και μισθωμάτων, αναμένεται να σημειώσει σταθεροποίηση ή και επιβράδυνση.
Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η υποχρεωτική δήλωση ακινήτων και η φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από την εξεταζόμενη δραστηριότητα, εξέλιξη η οποία επίσης, όπως εκτιμάται, θα ανακόψει μέρος της δυναμικής της.
Το Airbnb έχει συμβάλλει στην αύξηση των ενοικίων σε περιοχές που παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως είναι η απουσία δυνατότητας δανειοδότησης για την αγορά κατοικίας, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι πολίτες να αναζητούν ακίνητο προς μίσθωση.
Όπως σημειώνει στο mononews Θέμης Μπάκας πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, «ενώ μέσα στην οικονομική κρίση ο όρος κτηματαγορά έτεινε προς εξαφάνιση, το φαινόμενο βραχυχρόνια μίσθωση σε 3 με 4 χρόνια άλλαξε τα δεδομένα. Αποτέλεσε ένα φαινόμενο που έδωσε πνοή αρχικά στους ιδιοκτήτες των κλειστών ακινήτων, στη συνέχεια και στην οικοδομική δραστηριότητα προσελκύοντας εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές».
Οι περιοχές στις οποίες παρατηρείται υπερ – συγκέντρωση βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Αθήνα είναι το Κουκάκι, η Καλλιθέα, ο Νέος Κόσμος, το Εμπορικό Τρίγωνο, το Μετς, το Θησείο και το Κολωνάκι.
Πλέον όμως η βραχυχρόνια μίσθωση αναπτύσσεται με γρηγορότερο ρυθμό από ότι αρχικά και στις περιοχές Πλατεία Βάθης, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Πλατεία Αττικής, Κεραμικός, Κυψέλη, Ιλίσια, Γουδί, Γκύζη, Εξάρχεια και Ψυρρή όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της E-Real Estates, καταγράφονται περίπου 2.900 ακίνητα προς μίσθωση μέσω των πλατφορμών. Αν ο χρόνος πάει πίσω, στην αρχή της δεκαετίας, το 2010, τα σπίτια που διατίθεντο μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην Αττική, ήταν μόλις 54 με τον συνολικό αριθμό να μην ξεπερνά τα 132 ακίνητα στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «είναι πολύ πιθανό σύντομα ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών που είναι εγγεγραμμένος σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων να διατεθεί προς μακροχρόνια μίσθωση. Ήδη για αρκετούς ιδιοκτήτες το εισόδημα έχει μειωθεί σε σχέση με αυτό πριν από 1 – 1,5 έτος, ενώ η ενασχόλησή τους με το ακίνητο να παραμένει η ίδια. Υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων πλησίον της Ακρόπολης που αποφάσισαν να σταματήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση και να προβούν σε μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου τους. Και αυτό γιατί η προσφορά διαθέσιμων ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχώς μεγαλώνει και εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές στερώντας το πλεονέκτημα της καλής περιοχής και του καλού ημερήσιου μισθώματος. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το προφίλ των τουριστών που επιλέγουν την βραχυχρόνια μίσθωση (συνήθως έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό) και το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουμε νέες περιοχές στο χάρτη της βραχυχρόνιας μίσθωσης με ημερήσιες τιμές προσαρμοσμένες ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον».
Ο ίδιος πιστεύει ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν εξαιτίας των περιορισμών στις μέρες μίσθωσης της αλλαγής των φορολογικών συντελεστών ή και των ασφαλιστικών εισφορών (π.χ. χαρακτηρισμός των ιδιοκτητών ως αυτοαπασχολούμενου) και αυτό θα οδηγήσει ξανά τους ιδιοκτήτες στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Τα ακίνητα που από την βραχυχρόνια θα περάσουν στην μακροχρόνια μίσθωση κατά βάση θα είναι πλήρως ανακαινισμένα και αυτό σημαίνει ότι οι τιμές μίσθωσής τους θα είναι αυξημένες.
Ενδεικτικό είναι επίσης και το συμπέρασμα που κατέληξε η 1η έκδοση της μελέτης για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP. Όπως αναφέρει τα συνολικά έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση θα παρουσιάσουν μικρές ετήσιες μεταβολές την τριετία 2019 – 2021, στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης ή και οριακής μείωσης. Βάσει του σχετικού διαγράμματος της μελέτης, με βάση το έτος 2015 ο δείκτης ξεκινά από 100, φθάνει στο ανώτερο σημείο του το 2018 (122) το 2019 μειώνεται στο 118, το 2020 διαμορφώνεται στο 120 και το 2021 στο 117.
ΠΗΓΗ .mononews.gr