Τι θα συμβεί, όταν υπερ – ευφυή ρομπότ και υπολογιστές κάνουν τα πάντα πιο φθηνά και πιο αποτελεσματικά από ό, τι οι άνθρωποι μπορούν ;
Για τους εργοδότες , υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από πλεονεκτήματα που έρχονται με την αντικατάσταση των ανθρώπων με την τεχνολογία . Ρομπότ και υπολογιστές ποτέ δεν διαμαρτύρονται , ποτέ δεν κουράζονται , δεν χρειάζονται να πάνε ποτέ διακοπές , ποτέ δεν αργούν στην εργασία τους, ποτέ δεν χάνουν χρόνο στο Facebook , δεν χρειάζεται καμία εισφορά για την υγεία τους και δεν υπάρχει μια μεγάλη σειρά από κανόνες, κανονισμούς και φόρους που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο εργοδότης όταν προσλαμβάνει έναν άνθρωπο εργαζόμενο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Daily Mail», τα χειρωνακτικά επαγγέλματα θα είναι τα πρώτα που θα αντικατασταθούν από μηχανές. Σερβιτόροι, μπέιμπι σίτερ και νοσοκόμες θα δώσουν την θέση τους σε «έξυπνα» ρομπότ έως το 2044.
To 70% της εργασίας θα έχει αυτοματοποιηθεί σε 30 χρόνια από σήμερα, προειδοποιούν επιστήμονες του Κέιμπριτζ επισημαίνοντας ότι, η τεχνολογία έχει εισβάλλει σε τέτοιο βαθμό στον εργασιακό τομέα αλλά και στην ζωή μας, που στο εγγύς μέλλον θα μας βάλει στο… περιθώριο.Για τους επιστήμονες τα πράγματα είναι απλά. Κάθε εργασία που μπορεί να αυτοματοποιηθεί με χρήση λογισμικού, θα αυτοματοποιηθεί. Κάθε εργασία που μπορεί να εκτελεστεί από ένα ρομπότ θα εκτελείται από ρομπότ.
Τα ρομπότ θα γίνονται ολοένα και πιο έξυπνα, προσαρμόσιμα, και ευέλικτα στο είδος της εργασίας που μπορούν να κάνουν. Για παράδειγμα, σε λίγα χρόνια, θα πηγαίνουμε στο μπαρ και θα δίνουμε τις παραγγελίες για τα ποτά μας σε μία μηχανή.
Ρομπότ ήδη ετοιμάζονται για την αντικατάσταση των εργαζομένων σε εργοστάσιο στην Κίνα.
Ένα πρόσφατο άρθρο του TechCrunch αναφέρει:
Η εταιρεία Foxconn έχει σχεδιάζει να αγοράσει 1 εκατομμύριο ρομπότ για να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο δυναμικό της και αυτή την αλλαγή, αν και σταδιακή, είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Η εταιρεία φέρεται ότι θα πληρώσει $ 25.000 ανά ρομπότ – περίπου τρεις φορές το μέσο μισθό των εργαζομένων – και θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε εργασίες συναρμολόγησης. Τα σχέδια έχουν τεθεί σε εφαρμογή.Αλλά και στο σπίτι, αντί να προσλάβουμε μία μπέιμπι σίτερ για να προσέχει τα παιδιά, θα έχουμε ένα ρομπότ που θα τα διασκεδάζει αλλά και θα τα προσέχει όσο εμείς είμαστε στη δουλειά. Θα μπορούσε κάλιστα το ρομποτάκι «Kibo» που σχεδιάστηκε για να κρατάει συντροφιά στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να κάνει μπέιμπι σίτινγκ, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Το κόστος βεβαίως θα είναι μικρότερο, και αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ρομποτικής επέλασης στην εργασία, επισημαίνουν οι ερευνητές του Κέιμπριτζ.
Το ρομπότ – σερβιτόρος, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», τελειοποιεί μία εταιρεία στην Ατλάντα. Πρόκειται για το ρομπότ «Monsieur» (Κύριος), το οποίο προορίζεται για οικιακή χρήση.
Την ίδια ώρα, στην Κίνα, το «Robot Restaurant» σερβίρει τους πελάτες του με την βοήθεια των ηλεκτρονικών σερβιτόρων. Τα ρομπότ αυτά μπορούν εκτός από το να σερβίρουν το φαγητό, να πλένουν τα πιάτα αλλά και να διασκεδάζουν τους πελάτες. Για όσους ενδιαφέρονται, το «Robot Restaurant» βρίσκεται στη Χαρμπίν, στην επαρχία Χαϊλοντζιάνγκ.
Σταδιακά όλα τα επαγγέλματα θα αντικατασταθούν. Ακόμα και η ιατρική θα εφαρμόζεται από ρομπότ ιατρούς, χειρουργούς κάθε είδους ειδικότητας.