Οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές κάποτε θεωρούνταν σύμβολο πρεστίζ και μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ωστόσο αυτό έχει αλλάξει εδώ και χρόνια, με την πτώση των τιμών και την καθιέρωση συσκευών όπως smartphones και tablets ως εργαλείων της καθημερινής ζωής. Ως εκ τούτου, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι αλλάζουν, για παράδειγμα, κινητό κάθε μικρό χρονικό διάστημα, πετώντας την παλιά τους συσκευή- κάτι που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς είναι δύσκολη η επεξεργασία των ηλεκτρονικών αυτών αποβλήτων, με πιθανώς άσχημες συνέπειες για την υγεία.
Επιστήμονες του University of Missouri φιλοδοξούν να δώσουν λύση σε ένα μέρος αυτού του προβλήματος, μέσω της χρήσης οργανικών- βιοδιασπώμενων υλικών σε οθόνες, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων στις χωματερές.
Όπως σημειώνει η Σουχισμίτα Γκούχα, καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου, τα σημερινά τηλέφωνα (και οι ηλεκτρονικές συσκευές εν γένει) δεν είναι βιοδιασπώμενα, παράγοντας σημαντικό όγκο αποβλήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακάλυψη της ομάδας του αποτελεί το πρώτο βιοδιασπώμενο ενεργό στρώμα στα οργανικά ηλεκτρονικά, κάτι που επί της αρχής σημαίνει πως είναι δυνατή η δημιουργία και καθιέρωση πλήρως βιοδιασπώμενων συσκευών.
Η Γκούχα και η τελειόφοιτη φοιτήτρια Σόμα Χάνρα συνεργάστηκαν με ομάδα του UFABC στη Βραζιλία για την ανάπτυξη οργανικών δομών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οθόνες φορητών συσκευών. Μέσω της χρήσης πεπτιδίων, ή πρωτεΐνών, οι ερευνητές ήταν σε θέση να επιδείξουν πως αυτές οι δομές, σε συνδυασμό με πολυμερές που εξέπεμπε μπλε φως, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οθόνες.
Αν και η Γκούχα διευκρινίζει πως για να προκύψει μια λειτουργική οθόνη κινητού πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη επιτυχία και με πολυμερή που εκπέμπουν κόκκινο και πράσινο φως, η έρευνα θεωρείται πολλά υποσχόμενη. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση νανοδομών πεπτιδίων επιτρέπει τη χρήση λιγότερου πολυμερούς, κάτι που συνεπάγεται με τη σειρά του καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στον βιοδιασπώμενο χαρακτήρα της οθόνης.
Πηγή:naftemporiki.gr